Шта све квари вид?

Плаво светло рачунара и мобилног телефона изазива сувоћу очију, мањак сунчеве светлости може да буде крив за кратковидост, а замагљен вид је први знак дијабетеса.

Здравље 07.04.2015 | 13:06
Шта све квари вид?

Рад на компјутеру и стално држање мобилног телефона у рукама умара очи, изазива сувоћу, пецкање па чак и главобоље, док плаво светло може да изазове мучнину и зато очи треба одмарати и држати се правила 20-20-20, односно сваких 20 минута треба одвратити поглед и 20 секунди гледати нешто што је од особе удаљено 20 метара, пише часопис Превентион.

Осим плавих екрана, проблеми с видом могу бити последица и мањка витамина Д, на шта указују студије које су потврдиле да жене које уносе препоручену дневну дозу витамина Д имају 44 одсто мањи ризик од макуларне дегенерације, болести средишњег дела мрежњаче ока која уништава централни вид, а најчешћа је код старијих људи.

Главни кривац за лош ноћни вид је оксидативни стрес, коме могу доскочити боровнице, које садрже антоцијан који побољшава ноћни вид и повећава прокрвљеност очију. Такође, лекови против акни могу изазвати проблеме с ноћним видом, а повезују се и с мутним видом, јер ти лекови повећавају апсорпцију УВ зрака, што може да изазове оштећење рожњаче. Иначе, замућење вида може да буде један од првих знакова дијабетеса типа 2, који спречава доток крви у делове рожњаче, што може да изазове слепоћу.

Такође, бројне студије кратковидост су повезале с превише проведеног времена у затвореном простору, што је посебно уочено код деце, па стручњаци препоручују сунчеву светлост, која смањује зенице, чиме се смањује и ризик од замагљеног погледа.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александар

15.04.2015 13:44

Др Јеррy Лоwренце „Неw Енгланд Јорнал оф Медецине“: Свеж, провидни гел из лишца Алое Вере врши стерилизације и смирује око. Укапавањем у око вец након неколико секунди смањује симптоме болести ока и врло брзо доводи до излецења. Др Невилле Барон, офтамолог, назвао је капи од Алое цудотворним капима. Др Филатоw је користио капи од Алое са великим успехом код тешких болести ока. Поред тога, по његовом искуству, стимулише и психицке функције, као имунитет. www.алојавера.wордпресс.цом

ОДГОВОРИТЕ