Ускоро подјела амбасада бивше СФРЈ

Састанак Заједничког одбора за сукцесију требало би до јуна да буде одржан у Скопљу, како би представници бивших југословенских република договорили подјелу 51 преостале дипломатске некретнине широм свијета, укупне вриједности веће од 110 милиона долара.

Регион 06.04.2015 | 08:57
Ускоро подјела амбасада  бивше СФРЈ

Ова информација потврђена је "Независним" и у Министарству спољних послова БиХ.

"Планирано је да Република Македонија закаже термин наредног састанка Заједничке комисије за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ, основане Анексом Б Споразума о питањима сукцесије, али тачан термин одржавања састанка још није одређен", изјавио је Небојша Регоје, начелник Канцеларије за односе с јавношћу Министарства.

Босна и Херцеговина, као и остале заинтересоване стране, сагласна је да је потребно наставити процес расподјеле нерасподијељене имовине бивше СФРЈ. Досадашњи представник БиХ у Заједничкој комисији је био бивши министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, па би Савјет министара ускоро требало да именује новог бх. представника у овој комисији.

Такође, предвиђени састанак требало би да слиједи договор постигнут 2012. године у Загребу, на којем је, између осталог, постигнут договор о даљој процедури за продају објеката резиденције у Њујорку и зграде амбасаде бивше СФРЈ у Бону.

Ти објекти би били предмет продаје у предстојећем процесу, а након продаје би била извршена подјела новца.

Од укупно 123 дипломатске некретнине до сада су расподијељена 72 објекта, при чему је Србији припало 30 амбасада, резиденција и станова, и она потражује скоро 40 одсто од укупне имовине, односно 43,6 милиона долара. Хрватској је до сада припало 18 објеката, Словенији и БиХ по десет, а Македонији четири.

"До сада је Министарство вањских послова БиХ преузело и укњижило као власништво Босне и Херцеговине, а по основу сукцесије, резиденцију у Републици Мађарској, зграду амбасада у Канади, Норвешкој и Великој Британији те кућу у Вашингтону, а процес је у току и у Бечу и Мадриду," прецизира Регоје.

Амбасаде БиХ у Лондону, Отави и Ослу су сада смјештене у зградама које су власништво БиХ.

За кућу у Вашингтону је дата сагласност Савјета министара БиХ о поступку продаје објекта.

Регоје подсјећа да је установљена вриједност имовине раније, те да она није статична, јер је као и у сваком другом случају одређују тржишне околности.

Када је ријеч о примопредаји имовине у Анкари која је припала БиХ, она још није извршена јер се чека разграничење земљишта на којем се налазе и објекти који су припали Србији.

Од осталих некретнина, БиХ су припале и зграде амбасада у Најробију (Кенија), чија је процијењена вриједност 1,6 милиона долара, у Алжиру (Алжир) процијењене вриједности 0,6 милиона долара коју дијелимо са Словенијом, док би нам 0,330 милиона долара требало припасти од амбасаде, резиденције и конзулата у Каиру (Египат) који су додијељени Србији, уз обавезу да обештети државе насљеднице за њихов сразмјеран удио у овој географској регији.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

неупуцен

06.04.2015 07:02

Волио бих знати колко це од ових пара да дрпи БАЈА???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

06.04.2015 07:32

Права дрзава оставља својим градјанима имовину, а ови сад це у насљеде сљедецим генерацијама оставити дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

06.04.2015 09:11

Права држава остави својим грађанима то је тачно. Али од ових ново насталих држава после СФРЈ,ја не видим ни једну праву државу,све су формиране силом и руком запада заједно са њиховим пријатељима турцима,неким дјелом арапима и осталим сепаратистима,па сада те државе слушају шта други говоре само да се једна страна потпуно уништи и осиромаши,знамо сви која је то страна тј. народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-Милојко

06.04.2015 10:38

Ти си осиромасен у дуси и зато си за заљење.

ОДГОВОРИТЕ