Uskoro podjela ambasada bivše SFRJ

Sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju trebalo bi do juna da bude održan u Skoplju, kako bi predstavnici bivših jugoslovenskih republika dogovorili podjelu 51 preostale diplomatske nekretnine širom svijeta, ukupne vrijednosti veće od 110 miliona dolara.

Region 06.04.2015 | 08:57
Uskoro podjela ambasada  bivše SFRJ

Ova informacija potvrđena je "Nezavisnim" i u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

"Planirano je da Republika Makedonija zakaže termin narednog sastanka Zajedničke komisije za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, osnovane Aneksom B Sporazuma o pitanjima sukcesije, ali tačan termin održavanja sastanka još nije određen", izjavio je Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva.

Bosna i Hercegovina, kao i ostale zainteresovane strane, saglasna je da je potrebno nastaviti proces raspodjele neraspodijeljene imovine bivše SFRJ. Dosadašnji predstavnik BiH u Zajedničkoj komisiji je bio bivši ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, pa bi Savjet ministara uskoro trebalo da imenuje novog bh. predstavnika u ovoj komisiji.

Takođe, predviđeni sastanak trebalo bi da slijedi dogovor postignut 2012. godine u Zagrebu, na kojem je, između ostalog, postignut dogovor o daljoj proceduri za prodaju objekata rezidencije u Njujorku i zgrade ambasade bivše SFRJ u Bonu.

Ti objekti bi bili predmet prodaje u predstojećem procesu, a nakon prodaje bi bila izvršena podjela novca.

Od ukupno 123 diplomatske nekretnine do sada su raspodijeljena 72 objekta, pri čemu je Srbiji pripalo 30 ambasada, rezidencija i stanova, i ona potražuje skoro 40 odsto od ukupne imovine, odnosno 43,6 miliona dolara. Hrvatskoj je do sada pripalo 18 objekata, Sloveniji i BiH po deset, a Makedoniji četiri.

"Do sada je Ministarstvo vanjskih poslova BiH preuzelo i uknjižilo kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, a po osnovu sukcesije, rezidenciju u Republici Mađarskoj, zgradu ambasada u Kanadi, Norveškoj i Velikoj Britaniji te kuću u Vašingtonu, a proces je u toku i u Beču i Madridu," precizira Regoje.

Ambasade BiH u Londonu, Otavi i Oslu su sada smještene u zgradama koje su vlasništvo BiH.

Za kuću u Vašingtonu je data saglasnost Savjeta ministara BiH o postupku prodaje objekta.

Regoje podsjeća da je ustanovljena vrijednost imovine ranije, te da ona nije statična, jer je kao i u svakom drugom slučaju određuju tržišne okolnosti.

Kada je riječ o primopredaji imovine u Ankari koja je pripala BiH, ona još nije izvršena jer se čeka razgraničenje zemljišta na kojem se nalaze i objekti koji su pripali Srbiji.

Od ostalih nekretnina, BiH su pripale i zgrade ambasada u Najrobiju (Kenija), čija je procijenjena vrijednost 1,6 miliona dolara, u Alžiru (Alžir) procijenjene vrijednosti 0,6 miliona dolara koju dijelimo sa Slovenijom, dok bi nam 0,330 miliona dolara trebalo pripasti od ambasade, rezidencije i konzulata u Kairu (Egipat) koji su dodijeljeni Srbiji, uz obavezu da obešteti države nasljednice za njihov srazmjeran udio u ovoj geografskoj regiji.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

neupucen

06.04.2015 07:02

Volio bih znati kolko ce od ovih para da drpi BAJA???

ODGOVORITE
Name

Osvit

06.04.2015 07:32

Prava drzava ostavlja svojim gradjanima imovinu, a ovi sad ce u nasljede sljedecim generacijama ostaviti dugove.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

06.04.2015 09:11

Prava država ostavi svojim građanima to je tačno. Ali od ovih novo nastalih država posle SFRJ,ja ne vidim ni jednu pravu državu,sve su formirane silom i rukom zapada zajedno sa njihovim prijateljima turcima,nekim djelom arapima i ostalim separatistima,pa sada te države slušaju šta drugi govore samo da se jedna strana potpuno uništi i osiromaši,znamo svi koja je to strana tj. narod.

ODGOVORITE
Name

RE-Milojko

06.04.2015 10:38

Ti si osiromasen u dusi i zato si za zaljenje.

ODGOVORITE