Љековити утицај боја

За октлањање психолошких проблема и ублажавање последица стреса све више се примењује терапија бојама. Док траје терапија препоручује се и да пацијенти носе одећу одређених нијанси.

Здравље 06.04.2015 | 07:16
Љековити утицај боја

Терапија бојама се све више примењује код психолошких проблема и лечење последица стреса. Овај вид терапије, осим што успешно уклања сметње и психичке блокаде, подстиче и излучивање штетних материја и јача имунолошки систем.

Пацијенти практично имају задатак да гледају у одређену боју или њихову комбинацију, а оне се емитују специјалним апаратима и у сноповима усмеравају на одређене делове тела. Да би се постигао жељени ефекат, док траје терапија препоручује се и да носе одећу истих нијанси.

Пошто се удобно сместе, пацијенти затворе очи и опусте се, а у мислима визуелизују боју коју им терапеут каже. Постоје и терапијске лампе и сијалице у бојама, које убрзавају и олакшавају лечење. Поступак се изводи тако што се лице и предња страна тела осветљава десет минута зеленом и црвеном бојом, горњи део стомака двадесет минута жутом или наранџастом. Ова комбинација помаже код депресије, мигрене и главобоље, неуродерматитиса, бора, целулита и акни, а свака нијанса специфично делује.

Црвена је најефикаснија код проблема са кожом (бубуљица, осипа) и лечи последице опекотина и смрзавања.

Наранџаста повољно делује на психу, опушта и помаже у ублажавању депресије. Користи се и против целулита, регенерише кожи и враћа јој свежину.

Жута буди оптимизам и побољшава концентрацију и радну способност. Осим тога, ублажава стрије и повољно делује на органе за варење.

Зелена смирује нервни систем, ублажава бес и стрес, као и иритације на кожи.

Плава ублажава осећај бола, нарочито је делотворна код мигрена и болова у врату и леђима. Смањује упале на кожи и одлична је у лечењу хроничне несанице.

Љубичаста делује на лимфни систем и помаже у терапији против целулита.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар