Највише новца за лијечење срца

Потражња за лијековима увијек је актуелна, а до повећања долази посебно у зимским и прољетним периодима када је сезона грипа и прехлада.

Босна и Херцеговина 04.04.2015 | 10:42
Највише новца за лијечење срца

Грађани бх. највише троше лијекове за регулисање притиска и кардиоваскуларног система, по чему се може закључити да су ово и најчешће болести од којих наши грађани оболијевају.

Према подацима Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ фармацеутске куће и медицинске установе највише су куповале и продавале лијекове за кардиоваскуларни систем - 21 посто, алиментарни тракт и метаболизам - 16 посто, нервни систем - 12 посто, антинеопластици и имуномодулатори - 11 посто и лијекови за крв и крвотворне органе - 9 посто.

У 2013. години грађани су највише куповали лијекове за притисак (14,4 посто), инзулин (13,41 посто), лијекови за лијечење срца и бубрега (12,07 посто), лијекови за лијечење желуца и једњака (11,32 посто), те лијекови за лијечење рака дојке (10,63 посто).Све ове болести могу се повезати са стресом и умором, лошом исхраном и нездравим начином живота.

Многа истраживања су показала да је управо стрес један од главних узрока срчаног и можданог удара. У Босни и Херцеговини од свих узрока смрти 54 посто чине обољења срца и крвних судова. За лијечење ових болести утроши се 110,6 милиона КМ.

Такођер, честа болест је и депресија. Подаци истраживања проведених у БиХ су показали да је у раном добу два посто обољелих од депресије, у периоду адолесценције четири до шест посто, а касније у одраслој доби око десет посто људи пати од болести депресије.

Депресија је болест која има високи ризик од суицида и покушаја суицида, што покуша 20 посто обољелих. Ту су и друге менталне болести. За лијечење ових болести потроши се око 19 милиона КМ.

Извор: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар