Јемен: Бомбардована ваздухопловна база

Коалиција на челу са Саудијском Арабијом јутрос је бомбардовала ваздухопловну базу у провинцији Мариб, североисточно од јеменске престонице Сане и том приликом је уништена радарска станица која је само пет километара удаљена од нафтног поља Сафер, тврде становници.

Свијет 27.03.2015 | 13:00
Јемен: Бомбардована ваздухопловна база

Иако провинција Мариб није под контролом снага Хута, које су главна мета бомбардовања, у тој области се налазе снаге лојалне њиховом савезнику, бившем председнику Алију Абдулаху Салеху, наводи Ројтерс.

Најмање 39 цивила погинуло је од почетка бомбардовања положаја Хута, побуњеника у Јемену, пре више од 24 сата, саопштили су данас званичници министарства јеменског здравља.

Дванаест жртава је страдало у нападу на војну базу северно од престонице Сане када су погођене и околне стамбене области, рекли су званичници министарства које контролишу побуњеници, преноси АФП.

Коалиција арапских држава, предвођена Саудијском Арабијом, ноћас је наставила војну операцију против шитских Хути побуњеника.

Циљ операције назване "Одлучујућа олуја" је да се заштити легитимна влада у Јемену, а њу је тражио изабрани председник Јемена Хади.

Коалиција је данас извела другу серију ваздушних удара на положаје Хута, укључујући међународни аеродром у престоници Сани, као и неколико војних и ваздухопловних база. У овим нападима су уништени војна инфрастурктура, опрема и авиони.

Јутрос у зору су бомбардована два дистрикта у северној провинцији Сада који припадају побуњеничком покрету Хутија, саопштили су племенски извор, другог дана ваздушне офанзиве на пложаје Хута коју предводи Саудијска Арабија.

Бомбардована је пијаца у Катаф ал Боки, где је рањено 15 људи, као и дистрикт Шада, преноси Ројтерс.

Напади на престоницу Сану данас су интензивирани, јавља Спутњик.

Снаге Хута су ноћас напале положаје саудијске војске на граници са Јеменом, објавила је агенција РИА Новости.

Телевизија "Ал Џазира" је објавила да су оружане снаге лојалне свргнутом председнику Јемена повратиле делове провинције Мариб, у централном Јемену, која је била у рукама Хута. У тој провинцији се производи нафта.

У току су жестоки сукоби између снага лојалних председнику Абду Рабуху Мансуру Хадију и Хута, наводи та телевизија.
Свргнути председник Хади је званично тражио од Савета безбедности УН да "заустави агресију Хута" у складу са поглављем 7 Повеље УН.

Он се за помоћ обратио и Арапској лиги, апелујући на њих да пошаљу војнике из "Полуострвског штита" (војне јединице држава у Персијском заливу) и да прогласе зону забрањеног лета изнад области под контролом Хута.

Ниједан покушај националног дијалога није успео, а зараћене стране се међусобно оптужују за сукоб.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар