Jemen: Bombardovana vazduhoplovna baza

Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom jutros je bombardovala vazduhoplovnu bazu u provinciji Marib, severoistočno od jemenske prestonice Sane i tom prilikom je uništena radarska stanica koja je samo pet kilometara udaljena od naftnog polja Safer, tvrde stanovnici.

Svijet 27.03.2015 | 13:00
Jemen: Bombardovana vazduhoplovna baza

Iako provincija Marib nije pod kontrolom snaga Huta, koje su glavna meta bombardovanja, u toj oblasti se nalaze snage lojalne njihovom savezniku, bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, navodi Rojters.

Najmanje 39 civila poginulo je od početka bombardovanja položaja Huta, pobunjenika u Jemenu, pre više od 24 sata, saopštili su danas zvaničnici ministarstva jemenskog zdravlja.

Dvanaest žrtava je stradalo u napadu na vojnu bazu severno od prestonice Sane kada su pogođene i okolne stambene oblasti, rekli su zvaničnici ministarstva koje kontrolišu pobunjenici, prenosi AFP.

Koalicija arapskih država, predvođena Saudijskom Arabijom, noćas je nastavila vojnu operaciju protiv šitskih Huti pobunjenika.

Cilj operacije nazvane "Odlučujuća oluja" je da se zaštiti legitimna vlada u Jemenu, a nju je tražio izabrani predsednik Jemena Hadi.

Koalicija je danas izvela drugu seriju vazdušnih udara na položaje Huta, uključujući međunarodni aerodrom u prestonici Sani, kao i nekoliko vojnih i vazduhoplovnih baza. U ovim napadima su uništeni vojna infrasturktura, oprema i avioni.

Jutros u zoru su bombardovana dva distrikta u severnoj provinciji Sada koji pripadaju pobunjeničkom pokretu Hutija, saopštili su plemenski izvor, drugog dana vazdušne ofanzive na pložaje Huta koju predvodi Saudijska Arabija.

Bombardovana je pijaca u Kataf al Boki, gde je ranjeno 15 ljudi, kao i distrikt Šada, prenosi Rojters.

Napadi na prestonicu Sanu danas su intenzivirani, javlja Sputnjik.

Snage Huta su noćas napale položaje saudijske vojske na granici sa Jemenom, objavila je agencija RIA Novosti.

Televizija "Al Džazira" je objavila da su oružane snage lojalne svrgnutom predsedniku Jemena povratile delove provincije Marib, u centralnom Jemenu, koja je bila u rukama Huta. U toj provinciji se proizvodi nafta.

U toku su žestoki sukobi između snaga lojalnih predsedniku Abdu Rabuhu Mansuru Hadiju i Huta, navodi ta televizija.
Svrgnuti predsednik Hadi je zvanično tražio od Saveta bezbednosti UN da "zaustavi agresiju Huta" u skladu sa poglavljem 7 Povelje UN.

On se za pomoć obratio i Arapskoj ligi, apelujući na njih da pošalju vojnike iz "Poluostrvskog štita" (vojne jedinice država u Persijskom zalivu) i da proglase zonu zabranjenog leta iznad oblasti pod kontrolom Huta.

Nijedan pokušaj nacionalnog dijaloga nije uspeo, a zaraćene strane se međusobno optužuju za sukob.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar