Кански фестивал у знаку Ингрид Бергман

Насмејано лице холивудске диве наћиће се на постеру фестивала уместо италијанске филмске иконе Марчела Мастројанија коме је та почаст одата прошле године.

Забава 25.03.2015 | 11:42
Кански фестивал у знаку Ингрид Бергман

Шведска глумица Ингрид Бергман биће заштитно лице овогодишњег 68. Филмског фестивала у Кану, саопштили су организатори.


Насмејано лице холивудске диве наћиће се на постеру фестивала уместо италијанске филмске иконе Марчела Мастројанија коме је та почаст одата прошле године.

"Филмска икона, савремена жена и одважна глумица, Ингрид Бергман је истовремено била холивудска звезда и фигура неореализма. Селила се из једне улоге и земље у другу у складу са својим страстима, не губећи притом ништа од своје привлачности и непосредности", истичу организатори, образлажући свој избор жељом да обележе 100-годишњицу глумичиног рођења.

Глумица, која је давала реплику великим глумцима, попут Керија Гранта, Хемфрија Богарта и Грегорија Пека, била је "синоним слободе, храбрости и модернизма", истиче се у саопштењу Фестивала.

"Моја породица и ја смо веома дирнути што је Кански фестивал изабрао нашу дивну мајку за званични плакат, у години када се обележава годишњица њеног рођења", изјавила је тим поводом глумица Изабела Роселини, Ингридина ћерка из брака са италијанским редитељем Робертом Роселинијем.

Током фестивала, Ингрид Бергман ће бити одат омаж документарним филмом "Ин Хер Оwн Wордс" Стига Бјеркмана у оквиру селекције Канских класика.

Троструку добитницу Оскара, Ингрид Бергман је Амерички филмски институт прогласио за четврту највећу женску глумачку звезду у историји кинематографије.

Остаће упамћена по филмовима "Казабланка" (1942), "Коме звона звоне" (1943), "Плинска светлост" (1944) и "Озлоглашена" (1945).

Жиријем овогодишњег Канског фестивала, који ће се одржати од 13. до 24. маја, председаваће амерички редитељски двојац, браћа Џел и Итан Коен.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

"Озлоглашена"

25.03.2015 23:31

Поздрав из Сведске.

ОДГОВОРИТЕ