Сезонаца све више, посла све мање

Понуда сезонских послова за незапослену омладину ниједне године није била лошија јер је све мање послодаваца који траже раднике за такве дјелатности.

Регион 25.03.2015 | 07:50
Сезонаца све више, посла све мање

Потврдили су то у Омладинској задрузи КАБ, која посредује у запошљавању сезонских радника, углавном младих.

Уз њихову помоћ привремено могу да се запосле ученици завршних разреда средњих школа, студенти и незапослени до 35 година старости. Они наводе да постоји велики број младих људи, студената и ђака који желе да раде током љета.

"Сезонски послови као што су прерада воћа и поврћа су најтраженији, али нису још почели. Надамо се да би то требало да буде у петом или шестом мјесецу и да ће бити мјеста за све заинтересоване који буду жељели да раде и зараде", рекао је Иво Туркеш, директор Омладинске задруге КАБ.

Према његовим ријечима, цијена сатнице креће се од три до пет марака, у зависности од посла који се ради.
У Агенцији за посредовање при запошљавању "Спектар" истичу да је мала понуда било каквих послова, а они који се нуде у иностранству су често неповољни.

"Што се тиче сезонских послова, ова година није добро почела. Када је ријеч о пословима на приморју, тачније у Хрватској, услови који се морају испуњавати за озбиљнији посао у угоститељству или туризму су сувише захтјевни", рекао је Мирослав Вукајловић, директор ове агенције. 

Како наводи, због велике понуде радне снаге послодавци нуде лоше услове радницима.

"Нудили су слаб смјештај радницима и мизерне плате. Они су се ослонили на тако нешто јер је понуда радне снаге велика па они могу да нуде услове какви њима одговарају. Има доста послодаваца који не пријављују те раднике, односно раде на црно", нагласио је Вукајловић.

Што се тиче послова, млади кажу да нису превише избирљиви, али неке би ипак радије заобишли.

Студенткиња Горана Тепић двије године ради као промотер појединих производа у маркетима и каже да је зарада, када су у питању промоције, већа у току љетног периода.

"Посао промотера није тежак, а и може се добро зарадити. Дневне промоције које радим трају око шест часова. Вечерње промоције се плаћају више, али су и напорније", каже Тепићева.

Марко Поповић, студент из Приједора, истакао је да често ради физичке послове како би себи обезбиједио боље услове за учење.

"Копам канале, истоварам камионе и тако зарађујем. Уз оно што ми родитељи пошаљу, то је довољно за нормалан живот", каже Поповић.

За тражење посла путем Омладинске задруге КАБ потребно је посједовање индекса, текућег рачуна у некој од банака, а за младе који нису студенти доказ да су на бироу. Приликом пријављивања плаћа се 3,5 КМ на име осигурања, док се у организацији СОС плаћа чланарина, која је пет марака на годишњем  нивоу.

(Капитал)

Коментари / 0

Оставите коментар