Снима се римејк филма "Валтер брани Сарајево"

Реализација римејка филма "Валтер брани Сарајево" почеће ове године, након што се крајем маја одржи аудиција за глумце и изабере нови Валтер уместо Велимира Бате Живојиновића,.

Забава 24.03.2015 | 22:08
Снима се римејк филма "Валтер брани Сарајево"

Ову информацију открио је Винко Грубишић, председник Управе Јадран филма, носиоца тог пројекта у ком учествују партнери из Кине, али и из земаља бивше Југославије, Аустралије и Немачке.

Филм ће се снимати у две верзије и из тога ће бити изведена и телевизијска серија, изјавио је Грубишић за Хину, подсећајући да је оригинални филм у режији Хајрудина Крвавца из 1972. био жанровски класик који је имао сензационалан успех у Народној Републици Кини.

Након година припрема римејк "Валтера" ушао је у завршну фазу и то након више година преговора са страним партнерима.

- Јадран филм је иницијатор целог пројекта од 2006. односно 2007. када је био представљен на Сарајево филм фестивалу. Након тога смо добили одобрење Владе Федерације БиХ и тадашњег министра културе Гаврила Граховца. Након одобрења и потписаних споразума, кренули смо у потрагу за копродуцентима и партнерима у НР Кини и целом свету. Тај процес је у првој фази трајао четири године и приводимо га крају - истиче Грубишић.

Снимање у Сарајеву и загребачким студијима “Јадран филма”

Према његовим речима, римејк ће се снимати у Сарајеву на аутентичним локацијама, али и у загребачким студијима Јадран филма.

- У првој верзији Јадран филм и партнери из Сарајева воде главну реч, у другој верзији филма нећемо имати тако значајну улогу јер смо за тај пројекат заинтересовали важне и велике стране партнере - рекао је Грубишић.

Додао је да се тренутно усклађују креативна извођења и финансијска улагања у обе планиране верзије.

- Проблемом адаптације 'Валтера' за ново доба системски смо се бавили годинама и то смо радили с више страних партнера. Тај процес је у креативном смислу био изазован и тежак. Верно ће следити дух оригинала, али ће имати и неке елементе који га приближавају перцепцији данашњег гледаоца и у неком смислу ће имати везе и с последњим ратом - надам се и последњем на овим просторима- истиче Грубишић за индеx.хр

Аудиција ће, каже, бити отворена за све глумце с подручја бивше Југославије. У припремама за нови филм продуценти нису контактирали првог носиоца насловне улоге Бату Живојиновића, али сви који су се појављивали у оригиналу на неки ће начин бити присутни у римејку. У ранијим изјавама Грубишић је истицао и да су мотиви за снимање новог "Валтера" својеврсни повратак на "систем вредности који се нама свиђа".

"Већина Кинеза Валтера изједначавају с Титом"

- Лично ми се свиђају филмови у којима постоји митска борба добра против зла. И мислио сам пре свега на то, али мислио сам и на оно што је код нас било дефинисано у наслову једне књиге - мали народи морају бити опрезни с великим идејама. У сваком времену и у свакој појави сваки човек треба да одвоји добро од зла и што је у оригиналу филма 'Валтер брани Сарајево' јасно назначено. Зато је то велики филм и није случајно да је управо у Кини био најгледанији филм свих времена - каже Грубишић додајући и то да је већини Кинеза Валтер, на неки начин, изједначен с Титом.

Упитан за перцепцију таквог повезивања у хрватској јавности, Грубишић поручује да се о томе расправља, како тврди, са задртих и потпуно погрешних идеолошких платформи.

- Мислим да нитко код нас не може мењати историју, нити бирати у којој војсци су нам били дедови. Можемо само на паметан начин дефинисати шта је будућност и извући само оно добро што је било у прошлости. Борба против онога који је убијао цивиле и покушавао искоренити целе народе у логорима била је, наравно, борба добра против зла - закључује Грубишић поручујући да је тај пројекат један од кључних који редефинишу место и улогу Јадран филма.

Осим тога, најавио је и даљи рад на реализацији раније најављеног пројекта "Цомраде Тито Суперстар", за којег тврди да ће бити филм "у којем ће бити убијено више зликоваца него у филмовима Квентина Тарантина", "Повратак Винетуа" као зомби хорор, али и екранизацију "Гричке вештице".

Оригинални филм "Валтер брани Сарајево" је романсирана прича о антифашистичком покрету у окупираном Сарајеву током Другог светског рата и легенди покрета отпора Владимиру Перићу Валтеру и био је међу најгледанијим филмовима свих времена у Кини. Према неким проценама, филм је погледало готово милијарду људи.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар