Snima se rimejk filma "Valter brani Sarajevo"

Realizacija rimejka filma "Valter brani Sarajevo" počeće ove godine, nakon što se krajem maja održi audicija za glumce i izabere novi Valter umesto Velimira Bate Živojinovića,.

Zabava 24.03.2015 | 22:08
Snima se rimejk filma "Valter brani Sarajevo"

Ovu informaciju otkrio je Vinko Grubišić, predsednik Uprave Jadran filma, nosioca tog projekta u kom učestvuju partneri iz Kine, ali i iz zemalja bivše Jugoslavije, Australije i Nemačke.

Film će se snimati u dve verzije i iz toga će biti izvedena i televizijska serija, izjavio je Grubišić za Hinu, podsećajući da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspeh u Narodnoj Republici Kini.

Nakon godina priprema rimejk "Valtera" ušao je u završnu fazu i to nakon više godina pregovora sa stranim partnerima.

- Jadran film je inicijator celog projekta od 2006. odnosno 2007. kada je bio predstavljen na Sarajevo film festivalu. Nakon toga smo dobili odobrenje Vlade Federacije BiH i tadašnjeg ministra kulture Gavrila Grahovca. Nakon odobrenja i potpisanih sporazuma, krenuli smo u potragu za koproducentima i partnerima u NR Kini i celom svetu. Taj proces je u prvoj fazi trajao četiri godine i privodimo ga kraju - ističe Grubišić.

Snimanje u Sarajevu i zagrebačkim studijima “Jadran filma”

Prema njegovim rečima, rimejk će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i u zagrebačkim studijima Jadran filma.

- U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu reč, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekat zainteresovali važne i velike strane partnere - rekao je Grubišić.

Dodao je da se trenutno usklađuju kreativna izvođenja i finansijska ulaganja u obe planirane verzije.

- Problemom adaptacije 'Valtera' za novo doba sistemski smo se bavili godinama i to smo radili s više stranih partnera. Taj proces je u kreativnom smislu bio izazovan i težak. Verno će slediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledaoca i u nekom smislu će imati veze i s poslednjim ratom - nadam se i poslednjem na ovim prostorima- ističe Grubišić za index.hr

Audicija će, kaže, biti otvorena za sve glumce s područja bivše Jugoslavije. U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nosioca naslovne uloge Batu Živojinovića, ali svi koji su se pojavljivali u originalu na neki će način biti prisutni u rimejku. U ranijim izjavama Grubišić je isticao i da su motivi za snimanje novog "Valtera" svojevrsni povratak na "sistem vrednosti koji se nama sviđa".

"Većina Kineza Valtera izjednačavaju s Titom"

- Lično mi se sviđaju filmovi u kojima postoji mitska borba dobra protiv zla. I mislio sam pre svega na to, ali mislio sam i na ono što je kod nas bilo definisano u naslovu jedne knjige - mali narodi moraju biti oprezni s velikim idejama. U svakom vremenu i u svakoj pojavi svaki čovek treba da odvoji dobro od zla i što je u originalu filma 'Valter brani Sarajevo' jasno naznačeno. Zato je to veliki film i nije slučajno da je upravo u Kini bio najgledaniji film svih vremena - kaže Grubišić dodajući i to da je većini Kineza Valter, na neki način, izjednačen s Titom.

Upitan za percepciju takvog povezivanja u hrvatskoj javnosti, Grubišić poručuje da se o tome raspravlja, kako tvrdi, sa zadrtih i potpuno pogrešnih ideoloških platformi.

- Mislim da nitko kod nas ne može menjati istoriju, niti birati u kojoj vojsci su nam bili dedovi. Možemo samo na pametan način definisati šta je budućnost i izvući samo ono dobro što je bilo u prošlosti. Borba protiv onoga koji je ubijao civile i pokušavao iskoreniti cele narode u logorima bila je, naravno, borba dobra protiv zla - zaključuje Grubišić poručujući da je taj projekat jedan od ključnih koji redefinišu mesto i ulogu Jadran filma.

Osim toga, najavio je i dalji rad na realizaciji ranije najavljenog projekta "Comrade Tito Superstar", za kojeg tvrdi da će biti film "u kojem će biti ubijeno više zlikovaca nego u filmovima Kventina Tarantina", "Povratak Vinetua" kao zombi horor, ali i ekranizaciju "Gričke veštice".

Originalni film "Valter brani Sarajevo" je romansirana priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru i bio je među najgledanijim filmovima svih vremena u Kini. Prema nekim procenama, film je pogledalo gotovo milijardu ljudi.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar