За два мјесеца у Тузли седам особа умрло од туберколозе

Седам особа са подручја Тузланског кантона умрло је од туберкулозе у прва два мјесеца ове године, од 52 пацијента који су током 2015. године задржани на хоспитализацији у Клиници за плућне болести Универзитетског клиничког центра Тузла, рекао је данас начелник ове клинике Сувад Дедић.

Босна и Херцеговина 24.03.2015 | 20:00
За два мјесеца у Тузли седам особа умрло од туберколозе

Дедић је на трибини "Туберкулоза: епидемиологија, дијагностика и лијечење", која је организована поводом Свјетског дана борбе против туберкулозе, рекао да је инциденца обољелих у Тузланском кантону у паду.

"Током 2012. број хоспитализованих туберкулозних пацијената износио је 216, док је у 2014. години тај број био 172", рекао је Дедић и упозорио на забрињавајући податак да је од укупног броја обољелих са подручја Тузланског кантона највећи број из Тузле - њих 60, а онда слиједе Грачаница, Градачац и Живинице.

Организатор трибине је Клиника за плућне болести Универзитетског клиничког центра Тузла, а циљ одржавања је представљање проблематике дијагностике туберкулозе, те упознавање учесника о смјерницама савременог начина лијечења.

Обиљежавањем Свјетског дана туберкулозе подиже се свијест јавности о томе да је туберкулоза заразна болест која има високу стопу смртности, али да се уз рано откривање и адекватно праћење може излијечити, саопштила је Служба за односе с јавношћу Универзитетског клиничког центра Тузла.

Коментари / 0

Оставите коментар