Za dva mjeseca u Tuzli sedam osoba umrlo od tuberkoloze

Sedam osoba sa područja Tuzlanskog kantona umrlo je od tuberkuloze u prva dva mjeseca ove godine, od 52 pacijenta koji su tokom 2015. godine zadržani na hospitalizaciji u Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, rekao je danas načelnik ove klinike Suvad Dedić.

Bosna i Hercegovina 24.03.2015 | 20:00
Za dva mjeseca u Tuzli sedam osoba umrlo od tuberkoloze

Dedić je na tribini "Tuberkuloza: epidemiologija, dijagnostika i liječenje", koja je organizovana povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, rekao da je incidenca oboljelih u Tuzlanskom kantonu u padu.

"Tokom 2012. broj hospitalizovanih tuberkuloznih pacijenata iznosio je 216, dok je u 2014. godini taj broj bio 172", rekao je Dedić i upozorio na zabrinjavajući podatak da je od ukupnog broja oboljelih sa područja Tuzlanskog kantona najveći broj iz Tuzle - njih 60, a onda slijede Gračanica, Gradačac i Živinice.

Organizator tribine je Klinika za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a cilj održavanja je predstavljanje problematike dijagnostike tuberkuloze, te upoznavanje učesnika o smjernicama savremenog načina liječenja.

Obilježavanjem Svjetskog dana tuberkuloze podiže se svijest javnosti o tome da je tuberkuloza zarazna bolest koja ima visoku stopu smrtnosti, ali da se uz rano otkrivanje i adekvatno praćenje može izliječiti, saopštila je Služba za odnose s javnošću Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Komentari / 0

Ostavite komentar