Срби су највећи песимисти у региону

Срби су највећи песимисти у региону када је у питању актуелно стање у земљи и очекивања у будућности, показују резултати истраживање Савета за регионалну сарадњу.

Србија 24.03.2015 | 07:31
Срби су највећи песимисти у региону

Срби су највећи песимисти у региону када је у питању актуелно стање у земљи и очекивања у будућности, показују прелиминарни резултати објављеног истраживање Савета за регионалну сарадњу.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић рекао је да је један од најтужнијих података то што грађани Србије не виде везу између школе коју су завршили и посла који раде.

"Испод 14 одсто сматра да је образовање важно за успех у животу, што је најниже у региону. Мене ово забрињава и отвара много тема да су наши грађани изгубили поверење у то да школа коју су завршили има икакве везе са њиховим успехом у животу", рекао је Свилановић на конференцији "Југоисточна Европа 2020".

Он је оценио да други у региону још верују у образовање пре него у партијске књижице, везе и везице.

"Отуда бих хтео да подржим оне у влади који се залажу за дуално образовање", истакао је Свилановић.
Према његовим речима, истраживање које је спроведено на 7.000 грађана у региону и 1.400 привредника показује и да су бизнисмени мало већи оптимисти, што је, како је навео, охрабрујуће јер они који су директно укључени у све процесе ипак имају мало већа очекивања од тога шта доноси будућност.

Свима у региону су највећи проблеми незапосленост и тешка економска ситуација.

"Када су у питању ставови према придруживању ЕУ, у Србији смо добили најнижи ниво подршке, мање од половине. Верујем да то одражава један тренутак", рекао је Свилановић и прецизирао да је истраживање рађено у новембру и децембру прошле године.

Навео је да ће се истраживање спровести поново како би се видело да ли се тај тренд мења.

Свилановић је најавио да ће комплетно истраживање, од 150 страна, бити представљено 6. маја у Бриселу чему ће присуствовати и Комесар ЕУ за суседску политику Јоханес Хан и званичници из региона.

Свилановић је говорио и о новој стратегији проширења у којој је акценат стављен на економском управљању, рекавши да су уведени нови системи праћења буџетских и економских јавних политика и нови временски оквири за њихову координацију са политиком ЕУ.

Како је рекао, Влада Србије је тај реформски програм доставила на време.

"Хтео бих да захвалим представницима Владе Србије јер су у року, до краја јануара изашли са таквим програмом. Он је достављен Директорату за придруживање и у овом тренутку то је предмет заједничке анализе Брисела и владе", рекао је Свилановић.

Он је додао да су и друге владе из региона тај посао углавном обавиле што говори да земље у региону разумеју нова правила игре.

Шеф делегације ЕУ Мајкл Девенпорт је нацрт програма српске владе који је поднет Комисији, оценио као амбициозан.

"Имамо вома амбициозан приступ економским и структурним реформама које је прихватио и ММФ прошлог месеца.", рекао је он и додао да ЕУ жели да подржи све земље у региону у реформама.

Он је још једном указао на значај независног правосуђа.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

де Факто

24.03.2015 06:54

То се и хтјело постици. Србин бити данас је као Јевреј у другом св. рату. Сто због политике, сто због насег властитог бица..Хајмо да се окренемо економском опоравку за поцетак!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

24.03.2015 07:46

Ми смо најгора нација на свијету..видите ста се десава у РС ... Све србин србину ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста ново

24.03.2015 08:57

Ми Срби смо једини народ у Европи које само прослост занима.Будуцност нам је страни појам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.03.2015 09:58

Наше је зло што живимо на овим просторима.а самим тим смо свима интересантни.ГЕОГРАФСКИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

другачији, ваљда

24.03.2015 12:08

Код велике већине Срба, корупција и лоповлук су норма понашања а способни су само за негативну селекцију. Уз то, воле једни другима да подваљују, и одмажу. У власт бирају најгоре с циљем да све развале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

24.03.2015 14:18

ПА СРБИНЕ НИЈЕ СВАКИ СРБИН СРБИН? РАЗУМЕШ ЛИ МАЛО. И ПЕЈАНОВИЋ И КЕЦМАНОВИЋ И БОГИЋЕВИЋ И ДОДИК И МНОГО СРБА ИМА А НИСУ СРБИ.

ОДГОВОРИТЕ