Srbi su najveći pesimisti u regionu

Srbi su najveći pesimisti u regionu kada je u pitanju aktuelno stanje u zemlji i očekivanja u budućnosti, pokazuju rezultati istraživanje Saveta za regionalnu saradnju.

Srbija 24.03.2015 | 07:31
Srbi su najveći pesimisti u regionu

Srbi su najveći pesimisti u regionu kada je u pitanju aktuelno stanje u zemlji i očekivanja u budućnosti, pokazuju preliminarni rezultati objavljenog istraživanje Saveta za regionalnu saradnju.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović rekao je da je jedan od najtužnijih podataka to što građani Srbije ne vide vezu između škole koju su završili i posla koji rade.

"Ispod 14 odsto smatra da je obrazovanje važno za uspeh u životu, što je najniže u regionu. Mene ovo zabrinjava i otvara mnogo tema da su naši građani izgubili poverenje u to da škola koju su završili ima ikakve veze sa njihovim uspehom u životu", rekao je Svilanović na konferenciji "Jugoistočna Evropa 2020".

On je ocenio da drugi u regionu još veruju u obrazovanje pre nego u partijske knjižice, veze i vezice.

"Otuda bih hteo da podržim one u vladi koji se zalažu za dualno obrazovanje", istakao je Svilanović.
Prema njegovim rečima, istraživanje koje je sprovedeno na 7.000 građana u regionu i 1.400 privrednika pokazuje i da su biznismeni malo veći optimisti, što je, kako je naveo, ohrabrujuće jer oni koji su direktno uključeni u sve procese ipak imaju malo veća očekivanja od toga šta donosi budućnost.

Svima u regionu su najveći problemi nezaposlenost i teška ekonomska situacija.

"Kada su u pitanju stavovi prema pridruživanju EU, u Srbiji smo dobili najniži nivo podrške, manje od polovine. Verujem da to odražava jedan trenutak", rekao je Svilanović i precizirao da je istraživanje rađeno u novembru i decembru prošle godine.

Naveo je da će se istraživanje sprovesti ponovo kako bi se videlo da li se taj trend menja.

Svilanović je najavio da će kompletno istraživanje, od 150 strana, biti predstavljeno 6. maja u Briselu čemu će prisustvovati i Komesar EU za susedsku politiku Johanes Han i zvaničnici iz regiona.

Svilanović je govorio i o novoj strategiji proširenja u kojoj je akcenat stavljen na ekonomskom upravljanju, rekavši da su uvedeni novi sistemi praćenja budžetskih i ekonomskih javnih politika i novi vremenski okviri za njihovu koordinaciju sa politikom EU.

Kako je rekao, Vlada Srbije je taj reformski program dostavila na vreme.

"Hteo bih da zahvalim predstavnicima Vlade Srbije jer su u roku, do kraja januara izašli sa takvim programom. On je dostavljen Direktoratu za pridruživanje i u ovom trenutku to je predmet zajedničke analize Brisela i vlade", rekao je Svilanović.

On je dodao da su i druge vlade iz regiona taj posao uglavnom obavile što govori da zemlje u regionu razumeju nova pravila igre.

Šef delegacije EU Majkl Devenport je nacrt programa srpske vlade koji je podnet Komisiji, ocenio kao ambiciozan.

"Imamo voma ambiciozan pristup ekonomskim i strukturnim reformama koje je prihvatio i MMF prošlog meseca.", rekao je on i dodao da EU želi da podrži sve zemlje u regionu u reformama.

On je još jednom ukazao na značaj nezavisnog pravosuđa.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

de Fakto

24.03.2015 06:54

To se i htjelo postici. Srbin biti danas je kao Jevrej u drugom sv. ratu. Sto zbog politike, sto zbog naseg vlastitog bica..Hajmo da se okrenemo ekonomskom oporavku za pocetak!?

ODGOVORITE
Name

srbin

24.03.2015 07:46

Mi smo najgora nacija na svijetu..vidite sta se desava u RS ... Sve srbin srbinu ...

ODGOVORITE
Name

nista novo

24.03.2015 08:57

Mi Srbi smo jedini narod u Evropi koje samo proslost zanima.Buducnost nam je strani pojam.

ODGOVORITE
Name

007

24.03.2015 09:58

Naše je zlo što živimo na ovim prostorima.a samim tim smo svima interesantni.GEOGRAFSKI.

ODGOVORITE
Name

drugačiji, valjda

24.03.2015 12:08

Kod velike većine Srba, korupcija i lopovluk su norma ponašanja a sposobni su samo za negativnu selekciju. Uz to, vole jedni drugima da podvaljuju, i odmažu. U vlast biraju najgore s ciljem da sve razvale.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

24.03.2015 14:18

PA SRBINE NIJE SVAKI SRBIN SRBIN? RAZUMEŠ LI MALO. I PEJANOVIĆ I KECMANOVIĆ I BOGIĆEVIĆ I DODIK I MNOGO SRBA IMA A NISU SRBI.

ODGOVORITE