Хути заузели аеродром, војска САД се повлачи

Припадници побуњеничке шиитске милиције Хути и њени савезници заузели су данас аеродром у стратешком граду Таез, а војска САД се повукла из базе у Јемену због погоршавања безбједносне ситуације у тој држави.

Свијет 22.03.2015 | 19:25
Хути заузели аеродром, војска САД се повлачи

Око 300 мушкараца, укључујући борце Хута обучене у војне униформе и такозваних специјалних снага, распоређено је на аеродрому, док појачање наставља да пристиже из Сане из ваздуха и са копна.

Град Таез се налази у централном Јемену на путу између Сане, која је под контролом побуњеника од септембра прошле године, и јужне луке Аден, гдје је сједиште предсједника Абадрабоа Мансура Хадија.

Иначе, Јемен упада у све већи хаос, са великом политичком кризом, подијељеном територијом и насиљем између више оружаних група, укључујући Хуте и сунитску екстремистичку мрежу Ал Каида.

Савјет безбједности Уједињених нација сазвао је за хитан састанак на којем ће се разговарати о ситуацији у Јемену. Хади је позвао Савјет безбједности да донесе обавезујућу резолуцију да би одвратио Хуте и њихове савезнике и зауставио њихову агресију, посебно на град Аден.

Јеменски шиитски побуњеници Хути позвали су на општу мобилизацију и борбу против снага оданих предсједнику који се крије у Адену, на југу Јемена, након што је прошлог мјесеца побјегао из кућног притвора у пријестоници коју контролишу Хути.

Војска САД се повукла из базе у Јемену због погоршавања безбједносне ситуације у тој држави, навели су амерички званичници. Јеменски званичници су изјавили да је око 100 војника напустило базу која се налази на југу у близини града у који су упали борци Ал Каиде у петак.

Због погоршања ситуације амерички и јеменски војници евакуисали су ваздушну базу Ал Анад у провинцији Лахеџ. Војници у тој бази сакупљају обавјештајне податке за нападе беспилотним летјелицама на Ал Каиду.

Портпарол Стејт департмента рекао је да је Вашингтон дао увјеравања јеменском предсједнику да ће наставити да подржава јеменски народ и политичку транзицију у Јемену, као и да ће наставити активно да надзире терористичке пријетње које потичу из Јемена.

САД су затвориле своју амбасаду у Сани у фебруару, након што су Хути преузели контролу над пријестоницом.

Хади је изјавио у суботу да су самоубилачки напади на шиитске џамије у којима је, према најновијим подацима, убијено најмање 142 људи, док је 351 особа рањена, усмјерени на изазивање хаоса, насиља и унутрашњих сукоба у земљи.

Екстремна џихадистичка организација Исламска држава преузела је одговорност за нападе у петак на двије џамије у јеменској пријестоници Сани и Сади, упоришту паравојних формација Хутија на сјеверу Јемена.

Хути су заузели Сану у септембру и од тада су ојачали контролу над државним апаратом уз помоћ снага лојалних бившем предсједнику Алију Абдулаху Салеху.

Али у настојању да прошире област под њиховом контролом на југу земље, они су наишли на жесток отпор сунитских племена у савезништву с екстремистима Ал Каиде, који су врло активни у Јемену.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар