Huti zauzeli aerodrom, vojska SAD se povlači

Pripadnici pobunjeničke šiitske milicije Huti i njeni saveznici zauzeli su danas aerodrom u strateškom gradu Taez, a vojska SAD se povukla iz baze u Jemenu zbog pogoršavanja bezbjednosne situacije u toj državi.

Svijet 22.03.2015 | 19:25
Huti zauzeli aerodrom, vojska SAD se povlači

Oko 300 muškaraca, uključujući borce Huta obučene u vojne uniforme i takozvanih specijalnih snaga, raspoređeno je na aerodromu, dok pojačanje nastavlja da pristiže iz Sane iz vazduha i sa kopna.

Grad Taez se nalazi u centralnom Jemenu na putu između Sane, koja je pod kontrolom pobunjenika od septembra prošle godine, i južne luke Aden, gdje je sjedište predsjednika Abadraboa Mansura Hadija.

Inače, Jemen upada u sve veći haos, sa velikom političkom krizom, podijeljenom teritorijom i nasiljem između više oružanih grupa, uključujući Hute i sunitsku ekstremističku mrežu Al Kaida.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za hitan sastanak na kojem će se razgovarati o situaciji u Jemenu. Hadi je pozvao Savjet bezbjednosti da donese obavezujuću rezoluciju da bi odvratio Hute i njihove saveznike i zaustavio njihovu agresiju, posebno na grad Aden.

Jemenski šiitski pobunjenici Huti pozvali su na opštu mobilizaciju i borbu protiv snaga odanih predsjedniku koji se krije u Adenu, na jugu Jemena, nakon što je prošlog mjeseca pobjegao iz kućnog pritvora u prijestonici koju kontrolišu Huti.

Vojska SAD se povukla iz baze u Jemenu zbog pogoršavanja bezbjednosne situacije u toj državi, naveli su američki zvaničnici. Jemenski zvaničnici su izjavili da je oko 100 vojnika napustilo bazu koja se nalazi na jugu u blizini grada u koji su upali borci Al Kaide u petak.

Zbog pogoršanja situacije američki i jemenski vojnici evakuisali su vazdušnu bazu Al Anad u provinciji Lahedž. Vojnici u toj bazi sakupljaju obavještajne podatke za napade bespilotnim letjelicama na Al Kaidu.

Portparol Stejt departmenta rekao je da je Vašington dao uvjeravanja jemenskom predsjedniku da će nastaviti da podržava jemenski narod i političku tranziciju u Jemenu, kao i da će nastaviti aktivno da nadzire terorističke prijetnje koje potiču iz Jemena.

SAD su zatvorile svoju ambasadu u Sani u februaru, nakon što su Huti preuzeli kontrolu nad prijestonicom.

Hadi je izjavio u subotu da su samoubilački napadi na šiitske džamije u kojima je, prema najnovijim podacima, ubijeno najmanje 142 ljudi, dok je 351 osoba ranjena, usmjereni na izazivanje haosa, nasilja i unutrašnjih sukoba u zemlji.

Ekstremna džihadistička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napade u petak na dvije džamije u jemenskoj prijestonici Sani i Sadi, uporištu paravojnih formacija Hutija na sjeveru Jemena.

Huti su zauzeli Sanu u septembru i od tada su ojačali kontrolu nad državnim aparatom uz pomoć snaga lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu.

Ali u nastojanju da prošire oblast pod njihovom kontrolom na jugu zemlje, oni su naišli na žestok otpor sunitskih plemena u savezništvu s ekstremistima Al Kaide, koji su vrlo aktivni u Jemenu.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar