САД: Антиратни протести

Велики број демонстраната окупио се широм САД-а у знак противљења учешћа ове земље у сукобина на Блиском истоку, пише Раша тудеј.

Свијет 22.03.2015 | 17:55
САД: Антиратни протести

У Лос Анђелесу се окупило око хиљаду људи, гдје протестују против акција САД у Палестини, Сирији, Ираку, Авганистану и учешћа у рату против ИД.

Учесници носе транспаренте на којима пише "Даље руке од Сирије".

"Оружје које су САД послале су сада у рукама ИД. Погледајте фотографије. Погледајте снимке. Оружје и комуникациони уређаји потичу из САД", рекао је један од учесника у протесту.

На десетине антиратних демонстраната марширало је Холивудом, док је полиција затварала дијелове Холивуда и Сансет булевара у различито вријеме.

Репортер ЦБС2 јавио је са лица места да није било великих проблема нити хапшења током демонстрација који су јуче трајале три сата.

Демонстранти у Холивуду су протестовали против умјешаности САД-а у Ираку, Авганистану, Сирији и Венецуели.

"За САД мјешање било где у свијету, било да је Блиски исток или Источна Европа, Суб- сахарска Африка, Далеки Исток, Латинска Америка, није у најбољем интересу САД-а ", рекао је Самер Мансур Американац арапског поријекла који је одрастао у Лос Анђелесу.

Бивши маринац Риан Ендикот рекао је да га протест чини патриотом, пошто је 10 година служио у Ираку, а сада је отворени противник даљег боравка Американаца тамо.

"Мислим да је јако важно да се омогући земљама да се бране и да пронађу сопствену судбину", рекао је Ендикот.

Америчка коалиција покренула је рат у Ираку 2003., да би се америчке трупе повукле из Ирака у децембру 2011. година.

Раније је протест одржан и у Вашингтону против било каквих интервенција САД широм свијета, посебно против акција са дроновима.

Демонстранти су носили реплику дрона на којој је писало "убица".

Они су марширали од Беле куће до Капитол хила обучени у наранџаста одјела и носећи црне маске на глави, алудирајући на затворенике у Гвантанаму.

Окупљени су марширали од Бијеле куће до Капитола у Вашингтону у знак протеста против војног учешћа САД на Блиском истоку, употребе дронова и тензија према Ирану, пренијели су амерички медији.

"Ми смо овдје на 12. годишњицу америчке инвазије на Ирак - инвазије која је узела скоро милион ирачких живота, 5.000 америчких живота. Ми поручујемо предсједнику и Конгресу да не одобре нови бескрајни рат у Ираку. Бомбардовање Ирака неће рјешити проблем у Ираку. Амерички народ то не жели", поручио је Брајан Бекер национални директор невладине организације Зауставите рат и окончајте расистичку коалицију.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Крстан

22.03.2015 17:03

Америка је највећа жртва Ватикана на свету. Ватикан орвеловском прпагандом спинује мржњу света на Америку, а уствари командује са њом. Америка као неки лудак бомбардује државе по свету, без питања! Америка је гробље људских права:Дрога је легална, легално је право на самоубиство, ГМО је у продаји, Канцер је пројект који је прво испитан у Америци, ХААРП, Ебола, Еидс, итд.., Ватикан је зацртао да популацију на земљи сведе на 500 мил. становника и обећао католицима да ће то они бити. Зато сви католици подржавају и ратове Ватикана-НАТО-Католички земаљски пакао.

ОДГОВОРИТЕ