SAD: Antiratni protesti

Veliki broj demonstranata okupio se širom SAD-a u znak protivljenja učešća ove zemlje u sukobina na Bliskom istoku, piše Raša tudej.

Svijet 22.03.2015 | 17:55
SAD: Antiratni protesti

U Los Anđelesu se okupilo oko hiljadu ljudi, gdje protestuju protiv akcija SAD u Palestini, Siriji, Iraku, Avganistanu i učešća u ratu protiv ID.

Učesnici nose transparente na kojima piše "Dalje ruke od Sirije".

"Oružje koje su SAD poslale su sada u rukama ID. Pogledajte fotografije. Pogledajte snimke. Oružje i komunikacioni uređaji potiču iz SAD", rekao je jedan od učesnika u protestu.

Na desetine antiratnih demonstranata marširalo je Holivudom, dok je policija zatvarala dijelove Holivuda i Sanset bulevara u različito vrijeme.

Reporter CBS2 javio je sa lica mesta da nije bilo velikih problema niti hapšenja tokom demonstracija koji su juče trajale tri sata.

Demonstranti u Holivudu su protestovali protiv umješanosti SAD-a u Iraku, Avganistanu, Siriji i Venecueli.

"Za SAD mješanje bilo gde u svijetu, bilo da je Bliski istok ili Istočna Evropa, Sub- saharska Afrika, Daleki Istok, Latinska Amerika, nije u najboljem interesu SAD-a ", rekao je Samer Mansur Amerikanac arapskog porijekla koji je odrastao u Los Anđelesu.

Bivši marinac Rian Endikot rekao je da ga protest čini patriotom, pošto je 10 godina služio u Iraku, a sada je otvoreni protivnik daljeg boravka Amerikanaca tamo.

"Mislim da je jako važno da se omogući zemljama da se brane i da pronađu sopstvenu sudbinu", rekao je Endikot.

Američka koalicija pokrenula je rat u Iraku 2003., da bi se američke trupe povukle iz Iraka u decembru 2011. godina.

Ranije je protest održan i u Vašingtonu protiv bilo kakvih intervencija SAD širom svijeta, posebno protiv akcija sa dronovima.

Demonstranti su nosili repliku drona na kojoj je pisalo "ubica".

Oni su marširali od Bele kuće do Kapitol hila obučeni u narandžasta odjela i noseći crne maske na glavi, aludirajući na zatvorenike u Gvantanamu.

Okupljeni su marširali od Bijele kuće do Kapitola u Vašingtonu u znak protesta protiv vojnog učešća SAD na Bliskom istoku, upotrebe dronova i tenzija prema Iranu, prenijeli su američki mediji.

"Mi smo ovdje na 12. godišnjicu američke invazije na Irak - invazije koja je uzela skoro milion iračkih života, 5.000 američkih života. Mi poručujemo predsjedniku i Kongresu da ne odobre novi beskrajni rat u Iraku. Bombardovanje Iraka neće rješiti problem u Iraku. Američki narod to ne želi", poručio je Brajan Beker nacionalni direktor nevladine organizacije Zaustavite rat i okončajte rasističku koaliciju.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Krstan

22.03.2015 17:03

Amerika je najveća žrtva Vatikana na svetu. Vatikan orvelovskom prpagandom spinuje mržnju sveta na Ameriku, a ustvari komanduje sa njom. Amerika kao neki ludak bombarduje države po svetu, bez pitanja! Amerika je groblje ljudskih prava:Droga je legalna, legalno je pravo na samoubistvo, GMO je u prodaji, Kancer je projekt koji je prvo ispitan u Americi, HAARP, Ebola, Eids, itd.., Vatikan je zacrtao da populaciju na zemlji svede na 500 mil. stanovnika i obećao katolicima da će to oni biti. Zato svi katolici podržavaju i ratove Vatikana-NATO-Katolički zemaljski pakao.

ODGOVORITE