Сјећање на доскоро заборављени злочин

На данашњи дан , на Младенце 1942. године усташе на челу са злогласним Јуре Францетићем пристигле су збијег српског живља са романијско-боричког платоа на Старом Броду код Вишеграда и звијерски побиле 6.000 жена, дјеце и стараца.

Република Српска 22.03.2015 | 20:04
Сјећање на доскоро заборављени злочин

Туристичка организација Рогатице, са планинарима из овог града и Вишеграда организовале су меморијални поход до спомен-капеле у Старом Броду гдје је служен и парастос.

Драго Боровчанин је био тог кобног дана прије 73 године стар десет година. Он и његова мајка и петоро браће и сестара имали су среће да су у последњем чамцу прешли Дрину и спасили животе али ту срећу није имало око 6.000 Срба које су усташе на обали звјерскии побиле и бациле у ријеку.

Покољ су прекинули њемачки војници који су са друге стране Дрине и сами згрожени клањем Срба пуцали у ваздух вичући „Цурик, усташ!“, испричали су преживјели.

Прије осам година Српска православна црква, уз благослов митрополита дабробосанског Николаја, почела је битку да се исприча истина о Старом Броду а у томе су помогле општине Рогатица и Вишеград.

"Нажалост пола вијека смо учили о лажним херојима, лажним биткама а о правим као што су дјевојке стадале на овом мјесту скачући загрљене испред усташа у ријеку или њихове мајке са дјецом у наручју скоро нико није знао. За њих није било мјеста у модерној историји само зато што су били српског имена и вјере православне", рекао је свештеник Драган Вукотић.

Начелник општине Рогатица Томислав Пухалац је рекао да је међу побијеним бар половина била из рогатичке општине што потврђују бројни писани извори који су, падом комунизма, изашли на видјело.

"Наша је обавеза да дођемо овдје и клањамо се костима наших предака али и да будућим покољењима кажемо да никад не забораве шта се на овој обали Дрине догодило и како је то смишљено прикривано", додао је Пухалац.

Предсједник Туристичке организације Рогатица Небојша Голић је рекао да је ово други меморијални поход на Стари Брод на Младенце у коме је учествовало око 150 планинара из Вишеграда и Рогатице.

Спомен-комплекс српским жртвама, међу којима је било и 300 дјевојака које су радије бирале набујалу ријеку него да живе падну усташама у руке, чини капела, споменик и пристаниште за бродове. Прошле године је са Борика до овог мјеста изграђен и пут.

Штампана су два тома књига "Стари Брод – заборављени злочин" и снимљена три документарна филма од којих је "Дрино водо, очи дјевојачке" у продукцији БН телевизије.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

сноуден

22.03.2015 16:14

Нека им је вјецна слава и помен.Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

22.03.2015 17:14

Кад су ти хрвати учинили нешто добро.Памтимо их само по убијању невиног српског народа.Има ли лека за ту нацију? Никад неце добити опрост од бога! Џаба иду у цркву.

Name

хуманист

22.03.2015 17:36

Несхватљиво колико мало коментара.Треба опростити,али никада не заборавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Енрике

22.03.2015 18:42

Не помиње се Додик и СНСД

Name

Раде агресор

22.03.2015 17:50

Срби су познати по томе да брзо заборављају зла која су им нанесена у прошлости.У главама појединаца се још увијек врти братство и јединство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

WИКИЛИС

22.03.2015 17:53

Нека им је Вецна Слава Свима Који Пострадсе За веру Христову Само сто су Православни и Праведни СРБИ. Славаим Вецна АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

жика ж

22.03.2015 19:04

Додик и човић су се побратимили незнатне су жртве!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

22.03.2015 19:06

Теско ми је наци ријеци како би реагирао на овај напис.Сваки злоцин осудујем али ово је претјеривање.Овако ми нецемо никада поправити насе односе.Какав закљуцак Хрвати су гори и од оних који су поцели други свјетски рат.Неко је споменуо и Недица у тексту.Мозда је он и његова војска цинила слицно као и Јуре Францетиц.Само и даље нас хускате једне на друге.Молим!Без мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

22.03.2015 19:33

Хајмо се такмицити у овим новонасталим дрзавама ко це запослити висе људи,ко це направити висе творница,ко це направити висе км аутопутева,ко це висе привуци туриста,ко це висе дати науцника а не да се спомиње увијек прослост ко је кога висе побио.Нпр,Сведска и Данска били су највеци непријатељи ратовали једни против други стољецима па погледајте данас њихове односе.Али балкански затуцани менталитет је ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грго

22.03.2015 19:36

Теско нама Србима са оваквим властима.Продали би све,заборавили би свел само да се влада.Власт богацење и опет влас то су наси адути у зивоту.Срам да нас буде свих заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан ,,..

23.03.2015 04:12

Само се смјело прицати у узем кругу породице као и о многим другим злоцинима,знали су они Срби који су истински били Срби,,за овај злоцин као и за друге ,али Цували се од ОЗНЕ,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

23.03.2015 08:46

Нека је вјечна слава свим овим мученицима за вјеру Христову,а нама опомена коју никад не треба заборавити!

ОДГОВОРИТЕ