Sjećanje na doskoro zaboravljeni zločin

Na današnji dan , na Mladence 1942. godine ustaše na čelu sa zloglasnim Jure Francetićem pristigle su zbijeg srpskog življa sa romanijsko-boričkog platoa na Starom Brodu kod Višegrada i zvijerski pobile 6.000 žena, djece i staraca.

Republika Srpska 22.03.2015 | 20:04
Sjećanje na doskoro zaboravljeni zločin

Turistička organizacija Rogatice, sa planinarima iz ovog grada i Višegrada organizovale su memorijalni pohod do spomen-kapele u Starom Brodu gdje je služen i parastos.

Drago Borovčanin je bio tog kobnog dana prije 73 godine star deset godina. On i njegova majka i petoro braće i sestara imali su sreće da su u poslednjem čamcu prešli Drinu i spasili živote ali tu sreću nije imalo oko 6.000 Srba koje su ustaše na obali zvjerskii pobile i bacile u rijeku.

Pokolj su prekinuli njemački vojnici koji su sa druge strane Drine i sami zgroženi klanjem Srba pucali u vazduh vičući „Curik, ustaš!“, ispričali su preživjeli.

Prije osam godina Srpska pravoslavna crkva, uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, počela je bitku da se ispriča istina o Starom Brodu a u tome su pomogle opštine Rogatica i Višegrad.

"Nažalost pola vijeka smo učili o lažnim herojima, lažnim bitkama a o pravim kao što su djevojke stadale na ovom mjestu skačući zagrljene ispred ustaša u rijeku ili njihove majke sa djecom u naručju skoro niko nije znao. Za njih nije bilo mjesta u modernoj istoriji samo zato što su bili srpskog imena i vjere pravoslavne", rekao je sveštenik Dragan Vukotić.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac je rekao da je među pobijenim bar polovina bila iz rogatičke opštine što potvrđuju brojni pisani izvori koji su, padom komunizma, izašli na vidjelo.

"Naša je obaveza da dođemo ovdje i klanjamo se kostima naših predaka ali i da budućim pokoljenjima kažemo da nikad ne zaborave šta se na ovoj obali Drine dogodilo i kako je to smišljeno prikrivano", dodao je Puhalac.

Predsjednik Turističke organizacije Rogatica Nebojša Golić je rekao da je ovo drugi memorijalni pohod na Stari Brod na Mladence u kome je učestvovalo oko 150 planinara iz Višegrada i Rogatice.

Spomen-kompleks srpskim žrtvama, među kojima je bilo i 300 djevojaka koje su radije birale nabujalu rijeku nego da žive padnu ustašama u ruke, čini kapela, spomenik i pristanište za brodove. Prošle godine je sa Borika do ovog mjesta izgrađen i put.

Štampana su dva toma knjiga "Stari Brod – zaboravljeni zločin" i snimljena tri dokumentarna filma od kojih je "Drino vodo, oči djevojačke" u produkciji BN televizije.

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

snouden

22.03.2015 16:14

Neka im je vjecna slava i pomen.Amin.

ODGOVORITE
Name

veteran

22.03.2015 17:14

Kad su ti hrvati učinili nešto dobro.Pamtimo ih samo po ubijanju nevinog srpskog naroda.Ima li leka za tu naciju? Nikad nece dobiti oprost od boga! Džaba idu u crkvu.

Name

humanist

22.03.2015 17:36

Neshvatljivo koliko malo komentara.Treba oprostiti,ali nikada ne zaboraviti.

ODGOVORITE
Name

Enrike

22.03.2015 18:42

Ne pominje se Dodik i SNSD

Name

Раде агресор

22.03.2015 17:50

Срби су познати по томе да брзо заборављају зла која су им нанесена у прошлости.У главама појединаца се jош увијек врти братство и јединство.

ODGOVORITE
Name

WIKILIS

22.03.2015 17:53

Neka im je Vecna Slava Svima Koji Postradse Za veru Hristovu Samo sto su Pravoslavni i Pravedni SRBI. Slavaim Vecna AMIN.

ODGOVORITE
Name

žika ž

22.03.2015 19:04

Dodik i čović su se pobratimili neznatne su žrtve!?

ODGOVORITE
Name

mrsic

22.03.2015 19:06

Tesko mi je naci rijeci kako bi reagirao na ovaj napis.Svaki zlocin osudujem ali ovo je pretjerivanje.Ovako mi necemo nikada popraviti nase odnose.Kakav zakljucak Hrvati su gori i od onih koji su poceli drugi svjetski rat.Neko je spomenuo i Nedica u tekstu.Mozda je on i njegova vojska cinila slicno kao i Jure Francetic.Samo i dalje nas huskate jedne na druge.Molim!Bez mene.

ODGOVORITE
Name

Suzuki

22.03.2015 19:33

Hajmo se takmiciti u ovim novonastalim drzavama ko ce zaposliti vise ljudi,ko ce napraviti vise tvornica,ko ce napraviti vise km autoputeva,ko ce vise privuci turista,ko ce vise dati naucnika a ne da se spominje uvijek proslost ko je koga vise pobio.Npr,Svedska i Danska bili su najveci neprijatelji ratovali jedni protiv drugi stoljecima pa pogledajte danas njihove odnose.Ali balkanski zatucani mentalitet je ovo.

ODGOVORITE
Name

Grgo

22.03.2015 19:36

Tesko nama Srbima sa ovakvim vlastima.Prodali bi sve,zaboravili bi svel samo da se vlada.Vlast bogacenje i opet vlas to su nasi aduti u zivotu.Sram da nas bude svih zajedno.

ODGOVORITE
Name

normalan ,,..

23.03.2015 04:12

Samo se smjelo pricati u uzem krugu porodice kao i o mnogim drugim zlocinima,znali su oni Srbi koji su istinski bili Srbi,,za ovaj zlocin kao i za druge ,ali Cuvali se od OZNE,...

ODGOVORITE
Name

Василије

23.03.2015 08:46

Нека је вјечна слава свим овим мученицима за вјеру Христову,а нама опомена коју никад не треба заборавити!

ODGOVORITE