Руси траже да се утврди поријекло производа

Руска федерална служба за ветеринарнски и фитосанитарни надзор "Расељкознадзор" саопштила је да је забринута због значајног повећања извоза јабука из Србије у Русију и предложила да се о том питању одрже консултације са српском страном.

Свијет 22.03.2015 | 11:01
Руси траже да се утврди поријекло производа

У саопштењу се наводи да је током анализе уочен знатан пораст количине увезених јабука из Србије, те да је потребно утврдити колико је тог воћа произведено у Србији, односно да ли је произведено у трећим земљама и реекспортовано преко Србије.

Руска агенција "Тас" раније је пренијела да је "Расељкознадзор" сумњао да постоји могућност да Србија буде увучена у нелегалну трговину јабука, крушака, као и поврћа.

У јануару су, како се наводи, Москва и Београд договорили да потпишу билатерални документ који регулише сигурно снабдијевање руског тржишта овим производима.

Према подацима руске Федералне царинске службе, од објављивања ембарга /од августа 2014. до фебруара 2015. године/, увоз јабука из Србије у Русију порастао за 48 одсто, до 118.000 тона, што је у новцу раст за 82 одсто, на 98 милиона долара.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

22.03.2015 16:11

Треба Русија одказати увоз. Који је то безобралук. Понуде људи Србији здраву сарадњу а ови шверцују јабуке из ЕУ која је Русима увела санкције. Ту предњачи Пољска јер не знају шта ће са њима а толико мрзе Русију. Има јабука на сваком кораку. Наредиле газде из Брисела како да раде. Требају преко Србије да пласирају робу. Ма одказатити све уговоре са Србијом због овог безобразлука ионако ће на крају Руси бити криви...

ОДГОВОРИТЕ