Rusi traže da se utvrdi porijeklo proizvoda

Ruska federalna služba za veterinarnski i fitosanitarni nadzor "Raseljkoznadzor" saopštila je da je zabrinuta zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije u Rusiju i predložila da se o tom pitanju održe konsultacije sa srpskom stranom.

Svijet 22.03.2015 | 11:01
Rusi traže da se utvrdi porijeklo proizvoda

U saopštenju se navodi da je tokom analize uočen znatan porast količine uvezenih jabuka iz Srbije, te da je potrebno utvrditi koliko je tog voća proizvedeno u Srbiji, odnosno da li je proizvedeno u trećim zemljama i reeksportovano preko Srbije.

Ruska agencija "Tas" ranije je prenijela da je "Raseljkoznadzor" sumnjao da postoji mogućnost da Srbija bude uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, krušaka, kao i povrća.

U januaru su, kako se navodi, Moskva i Beograd dogovorili da potpišu bilateralni dokument koji reguliše sigurno snabdijevanje ruskog tržišta ovim proizvodima.

Prema podacima ruske Federalne carinske službe, od objavljivanja embarga /od avgusta 2014. do februara 2015. godine/, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju porastao za 48 odsto, do 118.000 tona, što je u novcu rast za 82 odsto, na 98 miliona dolara.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

22.03.2015 16:11

Treba Rusija odkazati uvoz. Koji je to bezobraluk. Ponude ljudi Srbiji zdravu saradnju a ovi švercuju jabuke iz EU koja je Rusima uvela sankcije. Tu prednjači Poljska jer ne znaju šta će sa njima a toliko mrze Rusiju. Ima jabuka na svakom koraku. Naredile gazde iz Brisela kako da rade. Trebaju preko Srbije da plasiraju robu. Ma odkazatiti sve ugovore sa Srbijom zbog ovog bezobrazluka ionako će na kraju Rusi biti krivi...

ODGOVORITE