Катакомбе чувале и Јосипа Броза Тита

Катакомбе или подземна црква исклесана у стијени прије више од 600 година остала је један од најзанимљивијих споменика на подручју Јајца-Краљевског града.

Босна и Херцеговина 21.03.2015 | 14:40
Катакомбе чувале и Јосипа Броза Тита

Мијењали су се краљеви, власти, град су нападали, бранио се, био освајан и мијењан. Међутим, катакомбе су биле занимљиве кроз цијелу историју, а 2003. године проглашене су националним спомеником БиХ.

У периоду крајем 14. и почетком 15. вијека, моћни војвода Хрвоје Вукчић Хрватинић, који је био оснивач града Јајца, дао је налог да се исклешу катакомбе као мјесто посљедњег пребивалишта војводске породице Хрватинића. Хрватинић је упоредо са изградњом града дао исклесати катакомбе или подземну цркву.

Намјена је била да се у овој цркви сахране он и његова породица. Међутим, никада нико није сахрањен. Постоје неке верзије због чега је то тако. Али Хрвоје је 1416. године умро у Котор Варошу.

На улазу у подземну цркву налази се и плоча на којој пише: У јесен 1943. године овдје је повремено боравио и радио врховни командант Народно-ослободилачке војске партизанских одреда Југославије Јосип Броз Тито.

Постоји легенда да је у катакомбама био и тунел који је водио из једне просторије унутар подземне цркве према водопаду. Нема писаних докумената о томе, али се може рећи да су катакомбе у једном периоду чувале и живот Тита.

Ријеч је о једном од најзанимљивијих споменика, а занимање за туризам појављује се тек доласком Аустроугара. Катакомбе у Јајцу годишње посјети између 13.000 и 16.000 туриста из БиХ, сусједних, али и других европских земаља.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

летеци Холандјанин

21.03.2015 23:53

Цувати старе културе, оне су дуса граад.

ОДГОВОРИТЕ