Katakombe čuvale i Josipa Broza Tita

Katakombe ili podzemna crkva isklesana u stijeni prije više od 600 godina ostala je jedan od najzanimljivijih spomenika na području Jajca-Kraljevskog grada.

Bosna i Hercegovina 21.03.2015 | 14:40
Katakombe čuvale i Josipa Broza Tita

Mijenjali su se kraljevi, vlasti, grad su napadali, branio se, bio osvajan i mijenjan. Međutim, katakombe su bile zanimljive kroz cijelu istoriju, a 2003. godine proglašene su nacionalnim spomenikom BiH.

U periodu krajem 14. i početkom 15. vijeka, moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji je bio osnivač grada Jajca, dao je nalog da se isklešu katakombe kao mjesto posljednjeg prebivališta vojvodske porodice Hrvatinića. Hrvatinić je uporedo sa izgradnjom grada dao isklesati katakombe ili podzemnu crkvu.

Namjena je bila da se u ovoj crkvi sahrane on i njegova porodica. Međutim, nikada niko nije sahranjen. Postoje neke verzije zbog čega je to tako. Ali Hrvoje je 1416. godine umro u Kotor Varošu.

Na ulazu u podzemnu crkvu nalazi se i ploča na kojoj piše: U jesen 1943. godine ovdje je povremeno boravio i radio vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz Tito.

Postoji legenda da je u katakombama bio i tunel koji je vodio iz jedne prostorije unutar podzemne crkve prema vodopadu. Nema pisanih dokumenata o tome, ali se može reći da su katakombe u jednom periodu čuvale i život Tita.

Riječ je o jednom od najzanimljivijih spomenika, a zanimanje za turizam pojavljuje se tek dolaskom Austrougara. Katakombe u Jajcu godišnje posjeti između 13.000 i 16.000 turista iz BiH, susjednih, ali i drugih evropskih zemalja.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

leteci Holandjanin

21.03.2015 23:53

Cuvati stare kulture, one su dusa graad.

ODGOVORITE