Успјех сезоне у туризму диктира и Трип Адвисор

Студија на примеру Трип Адвисора и Ирске потврдила је како једна веб-страница може и те како имати утицај на целу једну индустрију.

Путовања 20.03.2015 | 21:02
Успјех сезоне у туризму диктира и Трип Адвисор

Са својих милијарду долара годишњих прихода и преко 60 милиона корисника, Трип Адвисор најпопуларнија је и најјача страница за преглед и резервације туристичких капацитета на свету. Оно што је давне 2000. године почело као још једна веб-страница са сликама дестинација и препорукама, претворило се у алат који директно утиче на квалитет туристичке сезоне неке земље.

Упоредном анализом хотелске понуде Даблина и Лас Вегаса између 2007. и 2009. године, на Универзитету у Даблину приметили су промену динамике резервисања смештаја складно променама оцена понуде, односно расту тзв. мехурића и звездица за ознаку квалитета.

Наиме, док су у Ирској хотелијери почели уважавати примедбе својих гостију и реаговати тако што су побољшали понуде, у Лас Вегасу је ситуација остајала непромењена.

Кроз две године Ирци су напредовали с препорукама с 3,6 мехурића на 3,8, што је резултирало учесталијим резервацијама и растом прихода. Независно истраживање аналитичара из Турзсм економикса показало је и да кориснички генерисани садржаји с Трип Адвисора годишње генеришу 1,7 милијарди долара прихода односно 2,2 одсто укупних туристичких прихода Велике Британије.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар