Uspjeh sezone u turizmu diktira i Trip Advisor

Studija na primeru Trip Advisora i Irske potvrdila je kako jedna veb-stranica može i te kako imati uticaj na celu jednu industriju.

Putovanja 20.03.2015 | 21:02
Uspjeh sezone u turizmu diktira i Trip Advisor

Sa svojih milijardu dolara godišnjih prihoda i preko 60 miliona korisnika, Trip Advisor najpopularnija je i najjača stranica za pregled i rezervacije turističkih kapaciteta na svetu. Ono što je davne 2000. godine počelo kao još jedna veb-stranica sa slikama destinacija i preporukama, pretvorilo se u alat koji direktno utiče na kvalitet turističke sezone neke zemlje.

Uporednom analizom hotelske ponude Dablina i Las Vegasa između 2007. i 2009. godine, na Univerzitetu u Dablinu primetili su promenu dinamike rezervisanja smeštaja skladno promenama ocena ponude, odnosno rastu tzv. mehurića i zvezdica za oznaku kvaliteta.

Naime, dok su u Irskoj hotelijeri počeli uvažavati primedbe svojih gostiju i reagovati tako što su poboljšali ponude, u Las Vegasu je situacija ostajala nepromenjena.

Kroz dve godine Irci su napredovali s preporukama s 3,6 mehurića na 3,8, što je rezultiralo učestalijim rezervacijama i rastom prihoda. Nezavisno istraživanje analitičara iz Turzsm ekonomiksa pokazalo je i da korisnički generisani sadržaji s Trip Advisora godišnje generišu 1,7 milijardi dolara prihoda odnosno 2,2 odsto ukupnih turističkih prihoda Velike Britanije.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar