Историјски договор је на дохват руке

Амерички предсједник Барак Обама поручио је иранском народу да је договор о трансформацији односа између САД и Исламске Републике на дохват руке.

Свијет 20.03.2015 | 11:20
Историјски договор је на дохват руке

"Имамо најбољу прилику у посљедњих неколико деценија да кренемо ка другачијој будућности у односима међу нашим земљама", рекао је Обама у видео поруци поводом персијске Нове године.

Шест свјетских сила тренутно преговарају о споразуму који би ограничио нуклеарне амбиције Ирана у замјену за ублажавање санкција против те земље. За крај марта одређен је рок до када договор треба да буде постигнут.

Амерички предсједник признао је да постоје неслагања у преговорима, али је додао да се нада да је могуће пронаћи рјешење, пренио је Би-Би-Си.
"Овакав тренутак можда се неће поновити у скорије вријеме. Вјерујем да наше земље имају историјску прилику да ријеше ово питање на миран начин. То је прилика коју не треба пропустити", нагласио је Обама.

Он је додао да ће Иран бити на путу просперитета уколико његови лидери пристану на разуман споразум те да слиједи изолација у случају да договора не буде.

Обама још није увјерио амерички Конгрес у предности споразума са Ираном, а многи чланови овог тијела противе се ублажавању санкција против Ирана.

Раније овог мјесеца, 47 сенатора републиканаца упозорили су иранске лидере да би сваки евентулани договор о иранском нуклеарном програму могао бити поништен након што се заврши Обамин предсједннички мандат.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СССС

20.03.2015 11:20

НИКОМЕ ТИ И ТВОЈИ ФАШИСТИ НЕ ЖЕЛИТЕ МИРИА И БЛАГОСТАЊЕ ВАМА ЈЕ У ИНТЕРЕСУ САМО "УНИШТИ ПА ВЛАДАЈ"АЛИ МИСЛИМ ДА ВАМ ВРЕМЕ ИСТИЧЕ.ДОЛАЗЕ НЕКЕ ДРУГЕ ДРЖАВЕ КОЈЕ ЧЕТЕ И ВИ МОРАТИ СЛУШАТИ.

ОДГОВОРИТЕ