Istorijski dogovor je na dohvat ruke

Američki predsjednik Barak Obama poručio je iranskom narodu da je dogovor o transformaciji odnosa između SAD i Islamske Republike na dohvat ruke.

Svijet 20.03.2015 | 11:20
Istorijski dogovor je na dohvat ruke

"Imamo najbolju priliku u posljednjih nekoliko decenija da krenemo ka drugačijoj budućnosti u odnosima među našim zemljama", rekao je Obama u video poruci povodom persijske Nove godine.

Šest svjetskih sila trenutno pregovaraju o sporazumu koji bi ograničio nuklearne ambicije Irana u zamjenu za ublažavanje sankcija protiv te zemlje. Za kraj marta određen je rok do kada dogovor treba da bude postignut.

Američki predsjednik priznao je da postoje neslaganja u pregovorima, ali je dodao da se nada da je moguće pronaći rješenje, prenio je Bi-Bi-Si.
"Ovakav trenutak možda se neće ponoviti u skorije vrijeme. Vjerujem da naše zemlje imaju istorijsku priliku da riješe ovo pitanje na miran način. To je prilika koju ne treba propustiti", naglasio je Obama.

On je dodao da će Iran biti na putu prosperiteta ukoliko njegovi lideri pristanu na razuman sporazum te da slijedi izolacija u slučaju da dogovora ne bude.

Obama još nije uvjerio američki Kongres u prednosti sporazuma sa Iranom, a mnogi članovi ovog tijela protive se ublažavanju sankcija protiv Irana.

Ranije ovog mjeseca, 47 senatora republikanaca upozorili su iranske lidere da bi svaki eventulani dogovor o iranskom nuklearnom programu mogao biti poništen nakon što se završi Obamin predsjednnički mandat.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SSSS

20.03.2015 11:20

NIKOME TI I TVOJI FAŠISTI NE ŽELITE MIRIA I BLAGOSTANJE VAMA JE U INTERESU SAMO "UNIŠTI PA VLADAJ"ALI MISLIM DA VAM VREME ISTIČE.DOLAZE NEKE DRUGE DRŽAVE KOJE ČETE I VI MORATI SLUŠATI.

ODGOVORITE