Држава није упозорила туристе на Тунис

Из Министарства спољних послова БиХ јуче није било никаквог упозорења бх. грађанима на ризик путовања у Тунис након терористичког напада у Музеју "Бардо", што су потврдили и у туристичким агенцијама.

Босна и Херцеговина 20.03.2015 | 08:26
Држава није упозорила туристе на Тунис

Како кажу, никакве безбједносне препоруке нису добили, већ сами прате ситуацију и настављају са даљим резервацијама аранжмана.

У терористичком нападу у Тунису убијене су 23 особе, од којих је 20 страних туриста. Из бх. агенција тврде да тамо тренутно нема тура из БиХ, али да организују туре за наредне периоде.

На питање "Независних" да ли је Министарство спољних послова БиХ након посљедњег напада издало упозорење за путовања у Тунис, портпарол Небојша Регоје нам је јуче одговорио да су сва актуелна упозорења за путовања објављена на сајту Министарства.

На сајту су се, до закључења овог броја "Независних", налазила упозорења за путовања у Либију, Сирију, Ирак и Египат.

Нових упозорења за Тунис није било и само стоји ставка одраније да су "безбједносни услови сложени".

"Безбједносна ситуација у Тунису се прати и у складу с њом Министарство ће и реаговати. Уколико буде донесена одлука о упозорењу за путовања у Тунис, изадаћемо званично саопштење, које ће бити прослијеђено и медијима", истакао је Регоје.

Из Министарства поручују да ни послије терористичког напада у Паризу није услиједило упозорење грађанима БиХ да не путују у Француску.

У туристичким организацијама у БиХ су нам потврдили да организују и даље посјете и љетовања у Тунису и Египту према броју пријављених кандидата.

Из Туристичке агенције "Сол Азур & Буена Виста" у Сарајеву истичу да досад нису добили никакву безбједносну препоруке од надлежних институција у вези с организовањем путовања у Тунис. Наводе да се сами информишу о безбједносним условима у земљама у које организују путовања.

"Број пријављених за туристичка путовања у Тунис преко наше агенције из пословница с подручја РС и ФБиХ је веома мали. Углавном, све који су заинтересовани да путују у ову земљу упућујемо на агенције из Београда с којима сарађујемо, а које редовно организују туристичке аранжамане за ову земљу", истакао је Омар Ибрахимовић, из сједишта ове агенције.

Он је додао да је број заинтересованих из БиХ за туристичке туре и љетовања у Тунису, као и за остале сјеверноафричке земље, у паду у протекле три године, од како је ситуација у овим земљама несигурна.

"У протеклих мјесец дана имали смо три упита за љетовање у Тунису, а отприлике исти број за љетовања у Египту", истакао је Ибрахимовић.

У Туристичкој агенцији "Зептер пасспорт" у Бањалуци кажу да од почетка марта организују туристичка путовања у Тунис и Египат, зависно од броја пријављених кандидата.

"Од надлежних институција засад нисмо добили упозорења која се односе не безбједносну ситуацију у овим земљама, тако да организујемо туристичке туре сходно броју пријављених", истакли су у овој агенцији.

Како су навели, тренутно немају своју туру у Тунису, али имају у Египту, и наглашавају да посјета овој земљи тече без икаквих сигурносних проблема.

У овој агенцији додају да се туристички аранжмани за Тунис, као и Египат, у зависности од броја дана и смјештаја, крећу од 300 евра па навише.

Како је за Тањуг рекао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (YУТА), негативних ефеката на тражњу ће бити, али се у оваквим ситуацијама очекује и добра реакција локалних власти, као што је то био случај прије неколико година у Египту, када је та држава, упркос ванредној ситуацији, успјела да спаси туристичку сезону.

У Туристичкој агенцији "Сунлине травел" Београд потврдили су да им се и даље пријављују заинтересовани за туристичку посјету и љетовања у Тунису, те да од надлежних институција у Републици Србији нису добили никаква упозорења када је посриједи организовање туристичких тура у Тунису.

Нема настрадалих с Балкана

Ситуација у Тунису након терористичког чина у понедјељак се смирује, а међу настрадалима нема држављана с подручја Балкана, потврдио је јуче Никола Лукић, амбасадор Србије у Тунису.

У Тунису се, наглашава Лукић, налази двадесетак држављанки Србије које су удате за Тунишане, а један Новосађанин однедавно ожењен Тунишанку доселио је у унутрашњост државе. Тренутно су у овој земљи максимално повећане мјере безбједности.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар