Država nije upozorila turiste na Tunis

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH juče nije bilo nikakvog upozorenja bh. građanima na rizik putovanja u Tunis nakon terorističkog napada u Muzeju "Bardo", što su potvrdili i u turističkim agencijama.

Bosna i Hercegovina 20.03.2015 | 08:26
Država nije upozorila turiste na Tunis

Kako kažu, nikakve bezbjednosne preporuke nisu dobili, već sami prate situaciju i nastavljaju sa daljim rezervacijama aranžmana.

U terorističkom napadu u Tunisu ubijene su 23 osobe, od kojih je 20 stranih turista. Iz bh. agencija tvrde da tamo trenutno nema tura iz BiH, ali da organizuju ture za naredne periode.

Na pitanje "Nezavisnih" da li je Ministarstvo spoljnih poslova BiH nakon posljednjeg napada izdalo upozorenje za putovanja u Tunis, portparol Nebojša Regoje nam je juče odgovorio da su sva aktuelna upozorenja za putovanja objavljena na sajtu Ministarstva.

Na sajtu su se, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", nalazila upozorenja za putovanja u Libiju, Siriju, Irak i Egipat.

Novih upozorenja za Tunis nije bilo i samo stoji stavka odranije da su "bezbjednosni uslovi složeni".

"Bezbjednosna situacija u Tunisu se prati i u skladu s njom Ministarstvo će i reagovati. Ukoliko bude donesena odluka o upozorenju za putovanja u Tunis, izadaćemo zvanično saopštenje, koje će biti proslijeđeno i medijima", istakao je Regoje.

Iz Ministarstva poručuju da ni poslije terorističkog napada u Parizu nije uslijedilo upozorenje građanima BiH da ne putuju u Francusku.

U turističkim organizacijama u BiH su nam potvrdili da organizuju i dalje posjete i ljetovanja u Tunisu i Egiptu prema broju prijavljenih kandidata.

Iz Turističke agencije "Sol Azur & Buena Vista" u Sarajevu ističu da dosad nisu dobili nikakvu bezbjednosnu preporuke od nadležnih institucija u vezi s organizovanjem putovanja u Tunis. Navode da se sami informišu o bezbjednosnim uslovima u zemljama u koje organizuju putovanja.

"Broj prijavljenih za turistička putovanja u Tunis preko naše agencije iz poslovnica s područja RS i FBiH je veoma mali. Uglavnom, sve koji su zainteresovani da putuju u ovu zemlju upućujemo na agencije iz Beograda s kojima sarađujemo, a koje redovno organizuju turističke aranžamane za ovu zemlju", istakao je Omar Ibrahimović, iz sjedišta ove agencije.

On je dodao da je broj zainteresovanih iz BiH za turističke ture i ljetovanja u Tunisu, kao i za ostale sjevernoafričke zemlje, u padu u protekle tri godine, od kako je situacija u ovim zemljama nesigurna.

"U proteklih mjesec dana imali smo tri upita za ljetovanje u Tunisu, a otprilike isti broj za ljetovanja u Egiptu", istakao je Ibrahimović.

U Turističkoj agenciji "Zepter passport" u Banjaluci kažu da od početka marta organizuju turistička putovanja u Tunis i Egipat, zavisno od broja prijavljenih kandidata.

"Od nadležnih institucija zasad nismo dobili upozorenja koja se odnose ne bezbjednosnu situaciju u ovim zemljama, tako da organizujemo turističke ture shodno broju prijavljenih", istakli su u ovoj agenciji.

Kako su naveli, trenutno nemaju svoju turu u Tunisu, ali imaju u Egiptu, i naglašavaju da posjeta ovoj zemlji teče bez ikakvih sigurnosnih problema.

U ovoj agenciji dodaju da se turistički aranžmani za Tunis, kao i Egipat, u zavisnosti od broja dana i smještaja, kreću od 300 evra pa naviše.

Kako je za Tanjug rekao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), negativnih efekata na tražnju će biti, ali se u ovakvim situacijama očekuje i dobra reakcija lokalnih vlasti, kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina u Egiptu, kada je ta država, uprkos vanrednoj situaciji, uspjela da spasi turističku sezonu.

U Turističkoj agenciji "Sunline travel" Beograd potvrdili su da im se i dalje prijavljuju zainteresovani za turističku posjetu i ljetovanja u Tunisu, te da od nadležnih institucija u Republici Srbiji nisu dobili nikakva upozorenja kada je posrijedi organizovanje turističkih tura u Tunisu.

Nema nastradalih s Balkana

Situacija u Tunisu nakon terorističkog čina u ponedjeljak se smiruje, a među nastradalima nema državljana s područja Balkana, potvrdio je juče Nikola Lukić, ambasador Srbije u Tunisu.

U Tunisu se, naglašava Lukić, nalazi dvadesetak državljanki Srbije koje su udate za Tunišane, a jedan Novosađanin odnedavno oženjen Tunišanku doselio je u unutrašnjost države. Trenutno su u ovoj zemlji maksimalno povećane mjere bezbjednosti.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar