Пандуревић: СНСД је важнија странка од Републике Српске

Тема на претек. Од бојкота власти СНСД-а, на државном нивоу, до Закона о јавном реду и миру. Од бијега бизнисмена Миле Радишића у Србију, до освјежавања СДС-а. У интервјуу сазнајте зашто би требало да припазити које податке имате на рачунарима и какве мејлове чувате.

Босна и Херцеговина 19.03.2015 | 22:49
Пандуревић: СНСД је важнија странка од Републике Српске

Колико СНСД заиста блокира функционисање власти на БиХ нивоу својим напуштањем сједница и није ли то само представа за народ? Са друге стране, није ли фер да се онда одрекну својих дневница или дијела плата?

Рад Представничког дома они не могу блокирати, за разлику од Дома народа. Можда њихов бојкот сједница дјелује некоме као политиканство, али ја мислим да је ријеч о нечему много дубљем - страху од губитка власти јер за неке од њих је то питање слободе. По сваку цијену, па чак и цијену угрожавања интереса РС, обесмишљавања ентитетског гласања, што раде напуштањем сједница Представничког дома, они се труде задржати у игри и сачувати власт. Блокадом Дома народа обрадовали су само екстремне кругове који заговарају ревизију Дејтонског мировног споразума и криминалне кругове којима одговара стање анархије.

Своје дневнице и плате, посланици и делегати СНСД-а треба да дају полицајцима који су, након усвајања новог Закона о пензијско-инвалидском осигурању РС, остали без посла у полицијским агенцијама БиХ јер су напунили 40 година стажа, али не могу да уђу у пензионо право јер немају године старости. И сваког дана, неко нови остаје на исти начин без посла. У парламенту се налази нови Закон о полицијским службеницима којим се рјешава овај проблем, али посланици и делегати СНСД-а су одлучили да те људе и даље држе на улици. Дакле, не штите они, како то Шпирић каже, вољу грађана, него штите криминал.

Варају се ако мисле да ћемо попустити и дозволити да Никола Шпирић, преко Комисије за надзор рада Обавјештајно-безбједносне агенције, чува свој утицај. Прво, недопустиво је да човјек чији син ради у ОСА контролише његовог директора. Друго, иза њега је много ‘’репова’’.

Ево, ми јавно позивамо Тужилаштво БиХ да нам кажу докле је стигла истрага у предметима ‘’Ауди’’ и ‘’Пандора’’.Такође, открићу вам да само ових дана, након блокаде Дома народа, од неких савјесних људи добили додатне информације о незаконитостима у које су уплетени високи функционери СНСД-а у институцијама БиХ и, како ствари стоје, то је већ упућено Тужилаштву БиХ.

Да ли је ЕУ препознала у СДС-у и странкама Савеза за промјене фактор који има ту кооперативност?

Не може се ту говорити ни о каквој кооперативности. Ми смо претходне четири године напорно радили и користили наше посланичке мандате у Сарајеву и за лобирање за интересе РС ка споља. Наша порука коју смо четири године сви понављали била је:

’’Немојте нам стављати на сто велике теме, промјене Устава БиХ, нити тражити једну адресу и пренос надлежности, јер ту не може бити договора, то блокира земљу и онда се нико не бави темама од којих користи могу имати грађани. Помозите нам да се бавимо оним стварима око којих се можемо договорити у земљи, као што је отварање радних мјеста, бољи живот, борба против корупције.’’ И успјели смо. Да је СНСД-у тако нешто пошло за руком, данас би имали еуфорију о “великој побједи РС”. Није наш, него њихов проблем, што њихови посланици наврате кратко на посао и гледају да што прије побјегну кући. Ми желимо РС извући из самоизолације јер мислимо да је наш највећи национални интерес да ка европским интеграцијама идемо у корак са Србијом. Не смијемо допустити да нас једног дана дочека зид ЕУ на Дрини.

Свима су пуна уста, ових дана, Споразума о стабилизацији и придруживању. Шта то конкренто на терену значи и кад ће се ићи у реализацију тог Споразума?

Очекујем да ће ССП на снагу ступити у јуну мјесецу, што значи да за Србијом каснимо неких шест-седам година. Неће се преко ноћи десити никакво чудо, али се за нас отвара тржиште ЕУ, а стабилизацијом прилика у земљи и увођењем стандарда, отвара се шанса и за нове инвестиције и отварају нам се фондови. Подсјетићу вас на обећање Савјета за спољне послове ЕУ да су спремни направити Фонд за БиХ у износу од 800 милиона евра које можемо добити ако овдје спроведемо социјалне и економске реформе.

Колико је актуелна власт у Републици Српској кадра да се носи са свим проблемима и са "чорбом коју је сама себи и народу закухала" и још важније, колико и како опозиција може одговорити на изазове тренутка?

Нажалост, они се и не покушавају носити са проблемима. Дјелују дезоријентисано, немоћно, изгубљено, преплашено и параноично. Умјесто да се баве рјешавањем питање ‘’Космоса’’, ‘’Нове Романије’’, ‘’Бирча’’, ‘’РАОП-а’’, ‘’Фамоса’’, и остатка уништене привреде; умјесто да рјешавају економске проблеме, стабилизују Фонд ПИО и Фонд здравства, они се понашају у маниру ‘’Село гори, а баба се чешља’’ и гледају гдје још могу наштимати који тендер за своје тајкуне.Трагикомично је слушати сваки дан премијерку како се бави СДС-ом, шта је ко рекао, а нигдје резултата којим би се могла похвалити, осим ако поскупљење струје и раднике без посла не сматра успјехом.

Широка лепеза репресивних механизама које власт користи, од институција, преко своје ТВ Бастиље и плаћених експерата, до плаћених шефова неких НВО, говори о њиховом дубоком страху који је прерастао у параноју. СДС неће и не могу застрашити, мада и таквих покушаја има, и искористићемо све демократске механизме да заштитимо оно што је општи интерес. Нека се не радују, ми нећемо бјежати из НС РС, него ћемо се кроз институције борити да ова Влада што краће траје.
Можда је њихово напуштање Дома народа у парламенту мотивисано и сазнањем да је Представнички дом донио одлуку да формирамо Интерресорну радну групу која ће припремити нови Изборни закон који ће имати и категорије ‘’вандредних’’ и ‘’пријевремених избора’’.

Локални избори су тек идуће године, али је примијетно знатно комешање на локалу. СНСД-у су управо локални избори били велики политички шамар, док је СДС побиједио у великој већини општина. Да ли ће и како Ваша странка радити на јачању базне инфраструктуре?

Док нам је овакав Изборни закон, лош и наопак, док су истражне институције под диригентском палицом власти, биће и ‘’папака’’ на свим нивоима власти. Када купите народног посланика, куповина одборника дође као мала посластица. Застрашујућа је изјава премијерке како је ‘’СНСД сваки дан све јачи и утицајнији и преузима општине’’. Локални избори још нису били! Како их онда преузимају? Крађом! Новим папцима! Постали су партија сертификована за крађу! А премијерка која је на корупцији дошла на ту позицију, јавно се хвали да је рецепт ‘’Два папка’’ и даље у кухињи, додуше у нешто јефтинијој верзији.

Унутарстраначки избори који се у СДС-у спроводе од нивоа мјесних одбора најбољи су начин јачања инфраструктуре, обнављања чланства и јачања органа странке. Надам се да ћемо кроз ове изборе оснажити странку новим, младим, до сада неафирмисаним људима.

Можете ли као политичарка и као човјек прокоментарисати недавне (и поновљене) вулгарне иступе Предсједника Додика према новинарима, али не само према њима? Нису ли то знаци слабости и привлачења пажње на небитне ствари.

Не само као политичар, него и као неко ко је радио у медијима, али и као неко ко је одгајан да људе треба поштовати и када се не слажемо са њима и када смо различити, заиста се гнушам сваке ароганције и бахатости. Јавности је то прије 10 година било симпатично, јер су му тада мета били политичари из Сарајева, па смо сви били помало поносни – како им рече, е нека им је рекао. Међутим, како су расли проблеми у РС, ту ароганцију су почели да осјећају и сви у РС, од новинара па до радника и сиротиње. И она сигурно јесте одраз нервозе, па чак и страха.

Но, оно што ми је најогавније јесу Додикове реплике. Нема општине која нема неког локалног функционера СНСД-а који покушава бити Додикова копија и шта људи од њих доживљавају то је чист хорор. Пријетње, уцјене, бахатост, вријеђање, омаловажавање, постале су стандард њиховог понашања. Та хиперпродукција лошег понашања пренијела се чак и на јавни сервис РС – РТРС чији уредници су почели да користе рјечник који је супротан свим новинарским стандардима, па крши и сам Закон о РТРС-у. Но, то не чуди, јер директор РТРС-а сваки дан крши Закон о РТРС-у и себе је инаугурисао чак и изнад оснивача сервиса - НС РС, због чега још увијек није поднио извјештај о раду за 2013. години нити план рада за 2014. и 2015. Он извјештај подноси само партији. Тако нешто је до сада незабиљежено у РС и не доликује демократском друштву.

Актуелан је случај "Миле Радишић". Како је уопште могуће да пресуђено лице пређе неометано двије границе? Шта ради полиција, судска полиција, гранична полиција и цјелокупна власт?

Могуће је јер су криминалци у овој земљи много организованији од правосуђа и државе. Питање за суд је зашто Радишићу нису изречене никакве мјере и да ли је на њих неко вршио притисак да не изрекну те мјере. Када неко крши законе, а држава не реагује, он око себе има много савезника који га штите и чувају. Без савезника сте само када часно радите свој посао и када се пробате супротставити криминалу, као што је то био случај са бившим министром здравља господином Слободаном Станићем.

Илузорно је било очекивати да Радишић оде у затвор. Из затвора не може завршити зграду. Ако њу не заврши до краја јуна, губи пола милиона мјесечно које би добио за кирију од Телекома, а за 15 година то је око 100 милиона КМ. Кажу да та зграда вриједи око 200 милиона КМ. Одакле Радишићу толики новац? До толиког новца се не долази без помоћи политике.

Да будем искрена, с обзиром на то гдје живимо, мени је једино чудно како је Радишић уопште осуђен и увјерена сам да су многи у страху од оног што би он могао открити. Из тог угла, врло су занимљиве поруке које је послао. Прво, одабрао је за обраћање БНТВ, омражену Додикову телевизију и с те телевизије запријетио да ће прозвати “неке кругове у којима их има пуно”. Мени је то звучало као порука дојучерашњим пријатељима:’’Ако кренете даље, идете са мном!’’.
Да имамо правну државу, као што немамо, након ове изјаве, главни тужилац би лијепо отишао у Београд, саслушао шта то зна Радишић и понудио му статус свједока-сарадника.

Закон о јавном реду је донесен. Опозиција је бојкотовала скупштинска засиједања. И шта сада? Хоћемо ли сви заједно чекати на реперкусије од стране власти или ће се нешто подузети?

Нећемо баш сви чекати. Има и оних који су масно плаћени да мисле само позитивно. Заиста бих вољела да видим да се дрзну употријебити репресију због јавно изнијетог мишљења. Добили би бумеранг. Сматрам да им је овај закон више требао за нешто друго, а то је законско ‘’покриће’’ за праћење електронских комуникација њима ’интересантних лица’’. Пазите шта имате у рачунарима и шта пишете у мејловима.

Који су планови СДС-а, прије свега на локалу, у освит локалних избора и хоће ли бити како се то воли рећи "освјежавања" партијских редова?

Вјерујем да ће се освјежавање редова десити кроз унутарстраначке изборе. Много је квалитетних људи који су дали велики допринос током општих избора и ово је шанса да их и јавно афирмишемо и оснажимо странку. Нажалост, сав терет кризе носе локалне заједнице којима су смањени коефицијенти од ПДВ-а јер се тим њиховим новцем враћају дугови Владе. Зато нам је неопходна фискална децентрализација РС и да новац иде тамо гдје је најближи грађанима и њиховим потребама, а то су општине. Сматрам да у активну кампању за локалне изборе не треба улазити овако рано јер се тим скреће пажња са битних ствари које треба радити.

Разговарао: Драган Бурсаћ
Бука

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бука

19.03.2015 14:01

Ма сви сте ви исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрен

19.03.2015 14:03

Нека нам је Бог на помоћи да изађемо из овог хаоса за бољи и праведнији живот бораца и народа РС јер смо ми то заслужили и да престане више овај биједан живот који траје годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

19.03.2015 19:02

Ако су за Вас промене да сваки дан прозивате Додика,онда ништа од промана.

ОДГОВОРИТЕ