Прије пола вијека "шетали" смо свемиром

Русија данас обележава 50 година од када је, током лета свемирског брода "Восход 2", совјетски космонаут Алексеј Леонов изашао из летелице и постао први човек који је "прошетао" свемиром.

Свијет 18.03.2015 | 10:53
Прије пола вијека "шетали" смо свемиром

Леонов, сада осамдесетогодишњак, са истим жаром каже да је "плутао у дубоком црнилу са звездама свуда наоколо и заслепљујућим Сунцем".

Динамични космонаут увек са осмехом на лицу прихвата титулу "првог пешака у свемиру". Леонов има своју верзију догадјаја који је описао као "купање у простору, као морнари у океану".

Совјетски Савез је пре 50 година имао "свемирску превласт" у односу на САД после Јурија Гагарина, првог човека који је 12. априла 1961. године полетео у свемир. СССР је желео да сачува ту превласт.

Леонов је рекао да га је оснивач свемирског програма Совјетског Савеза, чувени Сергеј Корољев изабрао за нову мисију пошто је већ возио неколико свемирских уређаја и стекао добре оцене током те обуке.

"Корољев ме је изабрао и због тога што сам и сликар, што је веома ретко медју астронаутима", сећа се Леонов који је прошао интензивну обуку од 18 месеци.

Леонов је 18. марта 1965. године заједно с колегом Павелом Белијајевим полетео у свемир ракетом "Восход 2". Налазио се 498 километара изнад Земље, односно 180 километара више него што је било првобитно предвидјено за његов излазак у свемир.

После сат и по времена боравка на тој висини, Леонов улази у ваздушну комору ракете. После губитка херметизације, Леонов отвара поклопац коморе и открива свемир "с неподношљивим сјајем Сунца".

"Снимио сам Земљу, савршено округлу, Кавказ, Крим и Волгу. Било је величанствено, као на сликама Роквела Кента", првог америчког сликара познатог по чистим линијама и меким бојама, рекао је Леонов, који је по повратку у ракету нацртао неколико цртежа.

"Тада сам имао на уму Лењинове речи: 'Универзум нема границе, ни време ни простор'", додао је чувени космонаут који је током 12-минутног боравка у свемиру изгубио шест килограма.

Британски редитељ Стенли Кјубрик искористио је снимке куцања срца космонауту за свој антологијски филм "2001, Одисеја у свемиру".

Леонов је 1975. године био командант посаде "Сојуза 19" која је учествовала у првој свемирској сарадњи измедју САД и Совјетског Савеза, пре краја Хладног рата.

Леонов има умирујуће речи о садашњој кризи измедју Русије и САД због Украјине.

"Међу астронаутима никада није постојала граница. Кад то схвате и политичари, наша планета ће бити другачија", закључио је насмејани космонаут.

Коментари / 0

Оставите коментар