Prije pola vijeka "šetali" smo svemirom

Rusija danas obeležava 50 godina od kada je, tokom leta svemirskog broda "Voshod 2", sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov izašao iz letelice i postao prvi čovek koji je "prošetao" svemirom.

Svijet 18.03.2015 | 10:53
Prije pola vijeka "šetali" smo svemirom

Leonov, sada osamdesetogodišnjak, sa istim žarom kaže da je "plutao u dubokom crnilu sa zvezdama svuda naokolo i zaslepljujućim Suncem".

Dinamični kosmonaut uvek sa osmehom na licu prihvata titulu "prvog pešaka u svemiru". Leonov ima svoju verziju dogadjaja koji je opisao kao "kupanje u prostoru, kao mornari u okeanu".

Sovjetski Savez je pre 50 godina imao "svemirsku prevlast" u odnosu na SAD posle Jurija Gagarina, prvog čoveka koji je 12. aprila 1961. godine poleteo u svemir. SSSR je želeo da sačuva tu prevlast.

Leonov je rekao da ga je osnivač svemirskog programa Sovjetskog Saveza, čuveni Sergej Koroljev izabrao za novu misiju pošto je već vozio nekoliko svemirskih uređaja i stekao dobre ocene tokom te obuke.

"Koroljev me je izabrao i zbog toga što sam i slikar, što je veoma retko medju astronautima", seća se Leonov koji je prošao intenzivnu obuku od 18 meseci.

Leonov je 18. marta 1965. godine zajedno s kolegom Pavelom Belijajevim poleteo u svemir raketom "Voshod 2". Nalazio se 498 kilometara iznad Zemlje, odnosno 180 kilometara više nego što je bilo prvobitno predvidjeno za njegov izlazak u svemir.

Posle sat i po vremena boravka na toj visini, Leonov ulazi u vazdušnu komoru rakete. Posle gubitka hermetizacije, Leonov otvara poklopac komore i otkriva svemir "s nepodnošljivim sjajem Sunca".

"Snimio sam Zemlju, savršeno okruglu, Kavkaz, Krim i Volgu. Bilo je veličanstveno, kao na slikama Rokvela Kenta", prvog američkog slikara poznatog po čistim linijama i mekim bojama, rekao je Leonov, koji je po povratku u raketu nacrtao nekoliko crteža.

"Tada sam imao na umu Lenjinove reči: 'Univerzum nema granice, ni vreme ni prostor'", dodao je čuveni kosmonaut koji je tokom 12-minutnog boravka u svemiru izgubio šest kilograma.

Britanski reditelj Stenli Kjubrik iskoristio je snimke kucanja srca kosmonautu za svoj antologijski film "2001, Odiseja u svemiru".

Leonov je 1975. godine bio komandant posade "Sojuza 19" koja je učestvovala u prvoj svemirskoj saradnji izmedju SAD i Sovjetskog Saveza, pre kraja Hladnog rata.

Leonov ima umirujuće reči o sadašnjoj krizi izmedju Rusije i SAD zbog Ukrajine.

"Među astronautima nikada nije postojala granica. Kad to shvate i političari, naša planeta će biti drugačija", zaključio je nasmejani kosmonaut.

Komentari / 0

Ostavite komentar