Како најлакше заспати?

Добар сан од кључне је важности за наше расположење, енергију у току дана, радну ефикасност и добро здравствено стање.

Здравље 17.03.2015 | 20:39
Како најлакше заспати?

Добар сан од велике је важности за опште здравље организма, а како жемо спавати зависи од неколико фактора - шта једемо и пијемо, колико смо физички активни, и колико смо ментално стимулисани, нарочито сат или два пре него што се увучемо у кревет.

“Несаницу најчешће узрокују поступци или ритуали који људи чине пред спавање, а чега нису ни свесни”, каже Мајкл Гранднер, професор универзитета у Пенсилванији.

Ако желите да се пробудите наспавани и одморни, избегавајте практикоцвање следећих нездравих навика пред спавање…

Коришћење електронских направа

Проверавање електронске поште, слање порука или играње видео игара може имати негативне последице на циклус сна - резултати бројних истраживања показали су да светлост коју екрани емитују ремети биолошки ритам тела. Зурење у екране телефона или лаптопа пре одласка у кревет узрокује обуставу прозводње мелатонина у организму, хормона који омогућава да се у току ноћи опустимо и заспимо.

Конзумирање одређених намрница

Кафа, чај и чоколада извор су кофеина који има способност да тело одржава у будном стању а ова супстанца у телу се може задржати до 12 сати. Ова навика може пореметити природан циклус сна чак и ако заспите одмах по испијању омиљеног напитка. Ако волите да уживате у храни, било би добро да имате на уму да масна и тешка храна оптерећује желудац и негативно утичу на квалитет сна, док алкохол омета РЕМ фазу. То значи да ћете се ујутру највероватније пробудити уморни и нећете моћи да се концентришете на обављање свакодневних послова.

Претерано уношење воде

Хидрирање организма веома је важно, али верујемо да је већина људи зна да велика чаша воде пред спавање може узроковати доста окретања у кревету. Стручњаци, зато, саветују да пред спавање одете до тоалета чак и ако не осећате потребу за тиме.

Загревање собе

Иако се преференције људи разликују, истраживања су показала да већина особа најбоље спава у приосторијама температуре између 16 и 21 степена јер температура организма пада током ноћи. Уколико је, међутим, у вашем дому сувише хладно, толико да се тресете, нема ничег лошег у томе да мало угрејете собу.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар