„Бијела смрт“ у вашим омиљеним намирницама

Врло мало људи је упознато колико шећера садрже намирнице које свакодневно конзумирају. Иако сви знају да су „кока кола“, чоколадице и сладолед пуни шећера, ретко ко зна колико шећера садржи тегла болоњезе соса или сока од поморанџе.

 

Здравље 16.03.2015 | 09:39
„Бијела смрт“ у вашим омиљеним намирницама

Чоколадица „марс“ има шест и по коцки шећера, конзерва „кола коле" седам и по, конзерва „ред була" две коцке мање, док топла чоколада са шлагом у „Старбаксу“ има скоро десет коцки шећера.

Ипак, шампион је сладолед, чија порција има чак 25,5 кокци, док чоколснфи милкшејк у „Мекдоналдсу“ има 12.

Иако су ови производи већини познати као богати шећером, занимљиво је да на пример пола литре сока од поморанџе има десет коцки, а 500 грама „болоњезе“ соса има шест коцки, једну више од исте количине „Хајнц“ супе од парадајза.

Занимљиво је да се на графикону налазе и манго (девет коцки), јабука (4,5 коцке) и банана (3,5 коцке).

Недавно је и Светска здравствена организација издала смернице, у којима се наводи да људи морају да смање количину унетих угљених хидрата и да би пожељно било да шећер износи мање од 10 одсто дневног уноса калорија, око 50 грама или 12 кашичица за одрасле.

„Имамо јаке доказе да одржавање уноса слободног шећера на мање од 10 одсто укупног уноса калорија смањује ризик од претеране тежине, гојазности и пропадања зуба“, рекао је доктор Франческо Бранка, директор одсека СЗО за исхрану у циљу здравља и развоја.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЗА НАРОД

16.03.2015 18:49

НАРОДЕ ЈЕДИ ШЕЋЕР. КАКО ТО РЕЧЕ МАРИЈА АНТОАНЕТА.

ОДГОВОРИТЕ