Божа о АБА, Орловима, сукобу ФИБА-УЛЕБ...

Прослављени кошаркашки тренер изјавио је да ће "рат" између ФИБА и УЛЕБ добити она страна која придобије подршку НБА лигу. Поновио је да подржава АБА лигу, да је увек ту за Сашу Ђорђевића, као и да можда седне на клупу Металца.

Кошарка 15.03.2015 | 18:20
Божа о АБА, Орловима, сукобу ФИБА-УЛЕБ...

Божидар Маљковић, гостујући у Ваљеву, дотакао се многих актуелних тема у кошарци.
Најсвежија је свакако сукоб ФИБА и УЛЕБ. Он је оценио је ће тај "рат" добити она страна која придобије подршку НБА лиге.

"Биће то рат дужи од овога у Украјини. ФИБА се појачала озбиљном човеком, Тургајом Демирелом из Турске, а победиће онај ко придобије подршку америчке професионалне НБА лиге", рекао је Маљковић на трибини у Ваљевској гимназији.

Поновио је лични став да је за АБА лигу, јер је увек за "укрупњавање територије и капитала".

"Српска лига, с ким и како? Шта ће бити ако то не успе, ко ће одговарати, хоће ли се ко за тај промашај бар извинити?", додао је Маљковић.

Он је такође изразио и уверење да ће и у фудбалу "најкасније за три - четири године" бити формирана регионална лига.

Замољен да одговори на питање, због чега, упркос бројним титулама са клубовима у којима је радио, никада није био селектор Југославије или Србије, Маљковић је одговорио како то није питање за њега.

"То није питање за мене већ за оне који су одлучивали, о именима нећу, а све се зна - ко ми, када и због чега то није дозволио. Ја њима могу да погледам у очи, а нисам сигуран да би и они мени могли да узврате. Додуше, било ми је нуђено у појединим 'сумњивим' ситуацијама али сам одбио - нисам ни ја од јуче", казао је Маљковић и додао како његов манир није да кука.

"Мој манир није да кукам, нисам кукао ни када, упркос договору и подршке Радомира Шапера и Миљенка Зрелеца, нисам постао тренер Црвене звезде по одласку Ранка Жеравице, чији сам био помоћник, у Шпанији. На препоруку Жеравице и професора Александра Николића позвала ме је Југопластика, па сам отишао у Сплит", рекао је тренер који је након што је са Сплићанима освојио све што је могао у СФРЈ и Европи кренуо даље и опробао се у Барселони, Реалу, Лиможу, Панатинаикосу.

Маљковић се дотакао и репрезентације Србије на челу са Александром Ђорђевићем и поручио свом бившем играчу да на његову помоћ о подршку може да рачуна у сваком тренутку. Он је рекао како последња сребрна медаља Србије на Светском првенству "није одраз стања у нашој кошарци".

"Подржавам селектора и по питању да у репрезентацији не треба ангажовати странце. Ово поднебље има доста талената, односно наши играчи имају такмичарски карактер као мало ко у Европи".

Маљковић је потом додао да не би било изненађење ако би преузео екипу Металца, дебитанта у АБА лиги.

"Да ли би било чудо да се нађем на клупи ваљевског Металца? Не, не би било чудо. Био сам тренер и у Лифаму, па када сам шест месеци радио у Старој Пазови зашто не бих могао да радим и у Ваљеву. За тренера нема чуда те врсте, постоји само посао који прихвата или не прихвата", одговорио је прослављени стручњак.

Додао је како су ваљевски кошаркаши направили одличан резултат регионалном такмичењу.

"Они знају са лоптом, што је данас реткост, види се и да су сложан колектив, што је такође веома важно. Не треба журити, не треба јурити појачања по сваку цену. Добар тим се прави стрпљиво, не куповином него докупљивањем играча који недостају, уз стрпљење које је неопходно", појаснио је Божа Маљковић.

Коментари / 0

Оставите коментар