Boža o ABA, Orlovima, sukobu FIBA-ULEB...

Proslavljeni košarkaški trener izjavio je da će "rat" između FIBA i ULEB dobiti ona strana koja pridobije podršku NBA ligu. Ponovio je da podržava ABA ligu, da je uvek tu za Sašu Đorđevića, kao i da možda sedne na klupu Metalca.

Košarka 15.03.2015 | 18:20
Boža o ABA, Orlovima, sukobu FIBA-ULEB...

Božidar Maljković, gostujući u Valjevu, dotakao se mnogih aktuelnih tema u košarci.
Najsvežija je svakako sukob FIBA i ULEB. On je ocenio je će taj "rat" dobiti ona strana koja pridobije podršku NBA lige.

"Biće to rat duži od ovoga u Ukrajini. FIBA se pojačala ozbiljnom čovekom, Turgajom Demirelom iz Turske, a pobediće onaj ko pridobije podršku američke profesionalne NBA lige", rekao je Maljković na tribini u Valjevskoj gimnaziji.

Ponovio je lični stav da je za ABA ligu, jer je uvek za "ukrupnjavanje teritorije i kapitala".

"Srpska liga, s kim i kako? Šta će biti ako to ne uspe, ko će odgovarati, hoće li se ko za taj promašaj bar izviniti?", dodao je Maljković.

On je takođe izrazio i uverenje da će i u fudbalu "najkasnije za tri - četiri godine" biti formirana regionalna liga.

Zamoljen da odgovori na pitanje, zbog čega, uprkos brojnim titulama sa klubovima u kojima je radio, nikada nije bio selektor Jugoslavije ili Srbije, Maljković je odgovorio kako to nije pitanje za njega.

"To nije pitanje za mene već za one koji su odlučivali, o imenima neću, a sve se zna - ko mi, kada i zbog čega to nije dozvolio. Ja njima mogu da pogledam u oči, a nisam siguran da bi i oni meni mogli da uzvrate. Doduše, bilo mi je nuđeno u pojedinim 'sumnjivim' situacijama ali sam odbio - nisam ni ja od juče", kazao je Maljković i dodao kako njegov manir nije da kuka.

"Moj manir nije da kukam, nisam kukao ni kada, uprkos dogovoru i podrške Radomira Šapera i Miljenka Zreleca, nisam postao trener Crvene zvezde po odlasku Ranka Žeravice, čiji sam bio pomoćnik, u Španiji. Na preporuku Žeravice i profesora Aleksandra Nikolića pozvala me je Jugoplastika, pa sam otišao u Split", rekao je trener koji je nakon što je sa Splićanima osvojio sve što je mogao u SFRJ i Evropi krenuo dalje i oprobao se u Barseloni, Realu, Limožu, Panatinaikosu.

Maljković se dotakao i reprezentacije Srbije na čelu sa Aleksandrom Đorđevićem i poručio svom bivšem igraču da na njegovu pomoć o podršku može da računa u svakom trenutku. On je rekao kako poslednja srebrna medalja Srbije na Svetskom prvenstvu "nije odraz stanja u našoj košarci".

"Podržavam selektora i po pitanju da u reprezentaciji ne treba angažovati strance. Ovo podneblje ima dosta talenata, odnosno naši igrači imaju takmičarski karakter kao malo ko u Evropi".

Maljković je potom dodao da ne bi bilo iznenađenje ako bi preuzeo ekipu Metalca, debitanta u ABA ligi.

"Da li bi bilo čudo da se nađem na klupi valjevskog Metalca? Ne, ne bi bilo čudo. Bio sam trener i u Lifamu, pa kada sam šest meseci radio u Staroj Pazovi zašto ne bih mogao da radim i u Valjevu. Za trenera nema čuda te vrste, postoji samo posao koji prihvata ili ne prihvata", odgovorio je proslavljeni stručnjak.

Dodao je kako su valjevski košarkaši napravili odličan rezultat regionalnom takmičenju.

"Oni znaju sa loptom, što je danas retkost, vidi se i da su složan kolektiv, što je takođe veoma važno. Ne treba žuriti, ne treba juriti pojačanja po svaku cenu. Dobar tim se pravi strpljivo, ne kupovinom nego dokupljivanjem igrača koji nedostaju, uz strpljenje koje je neophodno", pojasnio je Boža Maljković.

Komentari / 0

Ostavite komentar