Креће најбржи ''циркус на свијету''!

Трком за ВН Аустралије овог викенда стартује 66. сезона Формуле 1 у којој ће 10 тимова са 20 возача имати 20 изазова. Фетел прешао у Ферари и преселио Алонса у Мекларен, док је упражњено место у Ред Булу попунио Рус Квјат. Мерцедес опет апсолутни фаворит.

Остали спортови 14.03.2015 | 23:40
Креће најбржи ''циркус на свијету''!

Најбржи и најлуђи караван на свету спреман је за још један круг око планете, од Мелбурна до Абу Дабија, током које ће посетити Европу, Азију, Океанију, као и Америку „од врха до дна“ – Северну, Средњу и Јужну. За осам и по месеци колико ће трајати 66. сезона Формуле 1, десет тимова са 20 возача одмериће снаге на 20 трка. А све ће почети овог викенда, традиционално, на Великој награди Аустралије.

За разлику од прошле сезоне која је донела тектонске промене у сваком погледу, од мотора, изгледа болида, па чак и начина бодовања, челници Ф1 овога пута су се одлучили само за „козметичку дораду“, превасходно због чињенице што публика није баш одушевељено прихватила многобројне рокаде, али и због финансијских проблема многих тимова. Тако је Катерам био принуђен на одустајање, Марусија је уз помоћ Манора остала у каравану, Заубер је преживео захваљујући ињекцији новца из Бразила услед ангажовања њиховог младог аса Насра, а криза није заобишла ни Форс Индију која се доскора разбацивала са парама.

Без обзира на све проблеме, Формула 1 је остала велика машина за прављење новца. Буџети екипа се крећу од шездесет до четиристо милиона евра, а возачи, посебно они најбољи, и те како су добро плаћени. Када је освојио четири везане титуле са Ред Булом, Немац Себастијан Фетел никад није био на челу листе зарада, да би сада трансфером у Ферари, после најгоре сезоне у каријери, постао најплаћенији возач са годишњом зарадом од седамдесет милиона евра. Далеко испред Алонса (Мекларен) са 35, актуелног првака Хамилтона којем садашњи уговор са Мерцедесом истиче ове године и Раиконена (Ферари) са по 26, Розберга (Мерцедес) са 14, Батона (Мекларен) са 8.400.000 евра... Али то је елита, док ће, на пример, Карлос Саинс јуниор у Торо Росу стављати „главу на пањ“ за само 350.000 евра годишње, а Ериксон и Наср у Зауберу за „симболичних“ 170.000 европских новчаница!

Календар Формуле 1 је у 2015. дужи за једну трку, пошто ће први пут после 23 године бити вожена Велика награда Мексика, а мало је недостајало да се на списку нађу и трке у Јужној Кореји и Индији. Већ на први поглед јасно је да караван иде тамо где има новца. Европа има својих девет трка, али је газда Берни Еклстон одвео болиде до Бахреина, Сингапура, Мексика, Русије, УАЕ...

Што се новитета тиче, последња трка у сезони више неће доносити дупли број поена, болиди ће моћи да буду нешто тежи него до сада (702 уместо 691 кг), возачи током сезоне неће моћи да мењају изглед кацига, а игром случаја, први пут после 1994. године нећемо имати аутомобил са бројем један. Наиме, иако „кец“ традиционално припада шампиону, Луис Хамилтон се изборио да настави да вози као 44, број коју је иначе истетовирао иза десног увета. Пре две деценије имали смо сличан случај након повлачења Алана Проста пошто је Дејмонд Хил узео – нулу.

Прелазни рок је протекао углавном мирно, са неколико одавно најављених трансфера: Себастијан Фетел је завршио у Ферарију, Фернандо Алонсо је био приморан да се пресели у Мекларен, док је упражњену позицију у Ред Булу попунио Рус Данијел Квјат. На великој сцени више нема Гутијереза, Сутила, Кобајашија, Верњеа, Чилтона, али би нову сезону, свако на свој начин, могла да обележе тројица дебитаната: тандем Торо Роса Марк Ферштапен – Карлос Саинс јуниор и финансијско-возачки адут Заубера – Фелипе Наср. Холанђанин Ферштапен (отац возио осам година у Формули 1) ући ће у историју већ на трци у Аустралији пошто ће постати најмлађи возач у историји овог спорта са само 17 година и 164 дана живота. И због њега ће се убудуће чак и променити правила јер више малолетници неће моћи да буду на стази. А клупски колега биће му нико други него син чувеног шпанског рели возача Карлоса Саинса. Истог имена и презимена, уз префикс „јуниор“. Коначно, ову причу ће затворити Бразилац Наср у Зауберу, који иза себе има моћног спонзора „Банко до Брасил“, али и искуства пошто је био тест возач у Вилијамсу.

Ако је судити по 12 званичних тренинга који су одржани на различитим стазама, страхује се да нас очекује нас још једна помало монотона сезона јер су болиди Мерцедеса баш као и прошле године били неприкосновени. Статистика говори да су Хамилтон и Розберг бржи за читаву секунду по кругу у квалификацијама од најозбиљнијих конкурената, а за осам десетинки у току трке, што практично значи да их на свакој трци могу оставити иза себе за читав круг?!
"Хоћемо да будемо још бољи и убедљивији", поручио је актуелни првак Луис Хамилтон, док у Мерцедесу сањају да тријумфују на свих 20 трка.

Најближи немачком тиму на тестирањима био је Вилијамс, иза њих скоро поравнати Ферари (Раиконен бржи од Фетела) и Ред Бул, док би пријатно изненађење могао да буде Лотус који је уместо Реноових прешао на Мерцедесове моторе. Највећа непознаница, уједно и највеће разочарање на тренинзима био је Мекларен чије ће болиде ове сезоне покретати Хондине мотори. Просто је невероватно да су „сребрне стреле“ на тестирањима извезле тек 380 кругова, чак четири пута мање од Мерцедеса који је завршио 1.340 кругова, прешао 6.121 километар и имао приде највреднијег возача – Розберга (759 кругова/3.463 километра).
"Мерцедес је испред нас, док смо раме уз раме са Вилијамсом и Ред Булом", тврди бивши четвороструки светски шампион и нова узданица Ферарија Себастијан Фетел.

На првој трци у сезони, у болиду Мекларена неће бити Фернанда Алонса који је имао тежак удес на једном од тренинга, па ће његово место заузети Данац Магнусен. Ипак, Шпанац се добро осећа и биће у строју већ за Велику награду Малезије која је на програму 29. марта.

Као и прошле године, све трке, квалификације и званичне преносе бићете у прилици да гледате у директним преносима на каналима Спортклуба.

ТОП 10 НАЈПЛАЋЕНИЈИХ

1. С. ФЕТЕЛ (Ферари) 70.000.000
2. Ф. АЛОНСО (Мекларен) 35.000.000
3. Л. ХАМИЛТОН (Мерцедес) 26.000.000
3. К. РАИКОНЕН (Ферари) 26.000.000
5. Н. РОЗБЕРГ (Мерцедес) 14.000.000
6. Џ. БАТОН (Мекларен) 8.400.000
7. Ф. МАСА (Вилијамс) 4.200.000
8. Н. ХУЛКЕНБЕРГ (Форс Индија) 3.750.000
9. Д. РИКАРДО (Ред Бул) 3.500.000
10. С. ПЕРЕЗ (Форс Индија) 3.000.000
НАПОМЕНА: возач, тим и годишња плата у еврима.

ПРВАЦИ ОД 2000.

2000. М. Шумахер (Ферари) Ферари
2001. М. Шумахер (Ферари) Ферари
2002. М. Шумахер (Ферари) Ферари
2003. М. Шумахер (Ферари) Ферари
2004. М. Шумахер (Ферари) Ферари
2005. Ф. Алонсо (Рено) Рено
2006. Ф. Алонсо (Рено) Рено
2007. К. Раиконен (Ферари) Ферари
2008. Л. Хамилтон (Мекларен) Ферари
2009. Џ. Батон (Брон МГ) Брон МГ
2010. С. Фетел (Ред Бул) Ред Бул
2011. С. Фетел (Ред Бул) Ред Бул
2012. С. Фетел (Ред Бул) Ред Бул
2013. С. Фетел (Ред Бул) Ред Бул
2014. Л. Хамилтон (Мерцедес) Мерцедес
НАПОМЕНА: година, првак, у загради тим за који је возио и победник у конкуренцији конструктора

СВЕ ТИТУЛЕ

7 титула: М. Шумахер (Немачка)
5 титула: Фанђо (Аргентина)
4 титуле: Прост (Француска), Фетел (Немачка)
3 титуле: Стјуарт (В. Британија), Бребем (Аустралија), Лауда (Аустрија), Пике (Бразил), Сена (Бразил)
2 титуле: Аскари (Италија), Хил (В. Британија), Кларк (В. Британија), Фитипалди (Бразил), Хакинен (Финска), Алонсо (Шпанија), Хамилтон (В. Британија)...

Коментари / 0

Оставите коментар