Kreće najbrži ''cirkus na svijetu''!

Trkom za VN Australije ovog vikenda startuje 66. sezona Formule 1 u kojoj će 10 timova sa 20 vozača imati 20 izazova. Fetel prešao u Ferari i preselio Alonsa u Meklaren, dok je upražnjeno mesto u Red Bulu popunio Rus Kvjat. Mercedes opet apsolutni favorit.

Ostali sportovi 14.03.2015 | 23:40
Kreće najbrži ''cirkus na svijetu''!

Najbrži i najluđi karavan na svetu spreman je za još jedan krug oko planete, od Melburna do Abu Dabija, tokom koje će posetiti Evropu, Aziju, Okeaniju, kao i Ameriku „od vrha do dna“ – Severnu, Srednju i Južnu. Za osam i po meseci koliko će trajati 66. sezona Formule 1, deset timova sa 20 vozača odmeriće snage na 20 trka. A sve će početi ovog vikenda, tradicionalno, na Velikoj nagradi Australije.

Za razliku od prošle sezone koja je donela tektonske promene u svakom pogledu, od motora, izgleda bolida, pa čak i načina bodovanja, čelnici F1 ovoga puta su se odlučili samo za „kozmetičku doradu“, prevashodno zbog činjenice što publika nije baš oduševeljeno prihvatila mnogobrojne rokade, ali i zbog finansijskih problema mnogih timova. Tako je Kateram bio prinuđen na odustajanje, Marusija je uz pomoć Manora ostala u karavanu, Zauber je preživeo zahvaljujući injekciji novca iz Brazila usled angažovanja njihovog mladog asa Nasra, a kriza nije zaobišla ni Fors Indiju koja se doskora razbacivala sa parama.

Bez obzira na sve probleme, Formula 1 je ostala velika mašina za pravljenje novca. Budžeti ekipa se kreću od šezdeset do četiristo miliona evra, a vozači, posebno oni najbolji, i te kako su dobro plaćeni. Kada je osvojio četiri vezane titule sa Red Bulom, Nemac Sebastijan Fetel nikad nije bio na čelu liste zarada, da bi sada transferom u Ferari, posle najgore sezone u karijeri, postao najplaćeniji vozač sa godišnjom zaradom od sedamdeset miliona evra. Daleko ispred Alonsa (Meklaren) sa 35, aktuelnog prvaka Hamiltona kojem sadašnji ugovor sa Mercedesom ističe ove godine i Raikonena (Ferari) sa po 26, Rozberga (Mercedes) sa 14, Batona (Meklaren) sa 8.400.000 evra... Ali to je elita, dok će, na primer, Karlos Sains junior u Toro Rosu stavljati „glavu na panj“ za samo 350.000 evra godišnje, a Erikson i Nasr u Zauberu za „simboličnih“ 170.000 evropskih novčanica!

Kalendar Formule 1 je u 2015. duži za jednu trku, pošto će prvi put posle 23 godine biti vožena Velika nagrada Meksika, a malo je nedostajalo da se na spisku nađu i trke u Južnoj Koreji i Indiji. Već na prvi pogled jasno je da karavan ide tamo gde ima novca. Evropa ima svojih devet trka, ali je gazda Berni Eklston odveo bolide do Bahreina, Singapura, Meksika, Rusije, UAE...

Što se noviteta tiče, poslednja trka u sezoni više neće donositi dupli broj poena, bolidi će moći da budu nešto teži nego do sada (702 umesto 691 kg), vozači tokom sezone neće moći da menjaju izgled kaciga, a igrom slučaja, prvi put posle 1994. godine nećemo imati automobil sa brojem jedan. Naime, iako „kec“ tradicionalno pripada šampionu, Luis Hamilton se izborio da nastavi da vozi kao 44, broj koju je inače istetovirao iza desnog uveta. Pre dve decenije imali smo sličan slučaj nakon povlačenja Alana Prosta pošto je Dejmond Hil uzeo – nulu.

Prelazni rok je protekao uglavnom mirno, sa nekoliko odavno najavljenih transfera: Sebastijan Fetel je završio u Ferariju, Fernando Alonso je bio primoran da se preseli u Meklaren, dok je upražnjenu poziciju u Red Bulu popunio Rus Danijel Kvjat. Na velikoj sceni više nema Gutijereza, Sutila, Kobajašija, Vernjea, Čiltona, ali bi novu sezonu, svako na svoj način, mogla da obeleže trojica debitanata: tandem Toro Rosa Mark Ferštapen – Karlos Sains junior i finansijsko-vozački adut Zaubera – Felipe Nasr. Holanđanin Ferštapen (otac vozio osam godina u Formuli 1) ući će u istoriju već na trci u Australiji pošto će postati najmlađi vozač u istoriji ovog sporta sa samo 17 godina i 164 dana života. I zbog njega će se ubuduće čak i promeniti pravila jer više maloletnici neće moći da budu na stazi. A klupski kolega biće mu niko drugi nego sin čuvenog španskog reli vozača Karlosa Sainsa. Istog imena i prezimena, uz prefiks „junior“. Konačno, ovu priču će zatvoriti Brazilac Nasr u Zauberu, koji iza sebe ima moćnog sponzora „Banko do Brasil“, ali i iskustva pošto je bio test vozač u Vilijamsu.

Ako je suditi po 12 zvaničnih treninga koji su održani na različitim stazama, strahuje se da nas očekuje nas još jedna pomalo monotona sezona jer su bolidi Mercedesa baš kao i prošle godine bili neprikosnoveni. Statistika govori da su Hamilton i Rozberg brži za čitavu sekundu po krugu u kvalifikacijama od najozbiljnijih konkurenata, a za osam desetinki u toku trke, što praktično znači da ih na svakoj trci mogu ostaviti iza sebe za čitav krug?!
"Hoćemo da budemo još bolji i ubedljiviji", poručio je aktuelni prvak Luis Hamilton, dok u Mercedesu sanjaju da trijumfuju na svih 20 trka.

Najbliži nemačkom timu na testiranjima bio je Vilijams, iza njih skoro poravnati Ferari (Raikonen brži od Fetela) i Red Bul, dok bi prijatno iznenađenje mogao da bude Lotus koji je umesto Renoovih prešao na Mercedesove motore. Najveća nepoznanica, ujedno i najveće razočaranje na treninzima bio je Meklaren čije će bolide ove sezone pokretati Hondine motori. Prosto je neverovatno da su „srebrne strele“ na testiranjima izvezle tek 380 krugova, čak četiri puta manje od Mercedesa koji je završio 1.340 krugova, prešao 6.121 kilometar i imao pride najvrednijeg vozača – Rozberga (759 krugova/3.463 kilometra).
"Mercedes je ispred nas, dok smo rame uz rame sa Vilijamsom i Red Bulom", tvrdi bivši četvorostruki svetski šampion i nova uzdanica Ferarija Sebastijan Fetel.

Na prvoj trci u sezoni, u bolidu Meklarena neće biti Fernanda Alonsa koji je imao težak udes na jednom od treninga, pa će njegovo mesto zauzeti Danac Magnusen. Ipak, Španac se dobro oseća i biće u stroju već za Veliku nagradu Malezije koja je na programu 29. marta.

Kao i prošle godine, sve trke, kvalifikacije i zvanične prenose bićete u prilici da gledate u direktnim prenosima na kanalima Sportkluba.

TOP 10 NAJPLAĆENIJIH

1. S. FETEL (Ferari) 70.000.000
2. F. ALONSO (Meklaren) 35.000.000
3. L. HAMILTON (Mercedes) 26.000.000
3. K. RAIKONEN (Ferari) 26.000.000
5. N. ROZBERG (Mercedes) 14.000.000
6. Dž. BATON (Meklaren) 8.400.000
7. F. MASA (Vilijams) 4.200.000
8. N. HULKENBERG (Fors Indija) 3.750.000
9. D. RIKARDO (Red Bul) 3.500.000
10. S. PEREZ (Fors Indija) 3.000.000
NAPOMENA: vozač, tim i godišnja plata u evrima.

PRVACI OD 2000.

2000. M. Šumaher (Ferari) Ferari
2001. M. Šumaher (Ferari) Ferari
2002. M. Šumaher (Ferari) Ferari
2003. M. Šumaher (Ferari) Ferari
2004. M. Šumaher (Ferari) Ferari
2005. F. Alonso (Reno) Reno
2006. F. Alonso (Reno) Reno
2007. K. Raikonen (Ferari) Ferari
2008. L. Hamilton (Meklaren) Ferari
2009. Dž. Baton (Bron MG) Bron MG
2010. S. Fetel (Red Bul) Red Bul
2011. S. Fetel (Red Bul) Red Bul
2012. S. Fetel (Red Bul) Red Bul
2013. S. Fetel (Red Bul) Red Bul
2014. L. Hamilton (Mercedes) Mercedes
NAPOMENA: godina, prvak, u zagradi tim za koji je vozio i pobednik u konkurenciji konstruktora

SVE TITULE

7 titula: M. Šumaher (Nemačka)
5 titula: Fanđo (Argentina)
4 titule: Prost (Francuska), Fetel (Nemačka)
3 titule: Stjuart (V. Britanija), Brebem (Australija), Lauda (Austrija), Pike (Brazil), Sena (Brazil)
2 titule: Askari (Italija), Hil (V. Britanija), Klark (V. Britanija), Fitipaldi (Brazil), Hakinen (Finska), Alonso (Španija), Hamilton (V. Britanija)...

Komentari / 0

Ostavite komentar