ФС БиХ НЕ ДА меч Српска - Србија!

Пријатељска утакмица Републике Српске и Србије планирана за 15. јуна у Бањалуци више је политичка, него спортска, тврде чланови Извршног одбора ФС БиХ из Федерације БиХ.

Фудбал 14.03.2015 | 00:20
ФС БиХ НЕ ДА меч Српска - Србија!

Према најавама чланова "фудбалске владе" из Федерације БиХ, Извршни одбор Фудбалског савеза Босне и Херцеговине (ФС БиХ) на сједници 19. марта неће дати сагласност за одигравање ревијалне утакмице селекције Републике Српске и Србије, планиране за 15. јуна ове године у Бањалуци.

Сусрет договоран прошле седмице у Београду између представника ФС Србије и челника ентитетског Савеза са сједиштем у Бањалуци (члана државног ФС БиХ), остваре ли се најаве из ФБиХ, неће бити одигран на Градском стадиону у Бањалуци у споменутом термину.

"Не бих уопште улазио у политику, али прије свега проблем је што је утакмица РС - Србија планирана у ФИФА термину за одигравање сусрета националних селекција. Било би ружно да репрезентација државе игра три дана раније, а у ФИФА термину три дана касније нека њена регионална, у нашем случају ентитетска екипа. ФИФА и УЕФА раде на правилнику о терминима утакмица регионалних селекција, те када га донесу и ФС БиХ као члан ФИФА и УЕФА понашаће се у складу са истим", истакао је Иван Беус, потпредсједник ФС БиХ и члан ИО ФС БиХ из Мостара, додавши:

"Погледајте када игра селекција Баскије или Каталоније. Некада тамо између Божића и Нове године када је пауза у првенствима. И зато кажем у ФИФА термину треба играти само репрезентација Босне и Херцеговине".

На фону потпредсједника Беуса је и Мухамед Бегагић, члан ИО ФС БиХ из Зенице.

"Питање одигравања утакмице Републике Српске и Србије није ново, сваке године га потежу. То је више политичка, него спортска утакмица", рекао је Бегагић, нагласивши:

"Фудбалски савез БиХ није једини орган који се о овом изјашњава. И овај пут биће консултована УЕФА и ФИФА. Дакле, и они ће се изјаснити. Лично, на сједници Извршног одбора ФС БиХ, ако уопште буде на Дневном реду, 19. марта нећу подржати одлуку на основу које ће ФС БиХ дозволити одигравање меча Република Српска - Србија 15. јуна у Бањалуци".

Бегагић каже и да би Фудбалски савез Републике Српске (ФСРС) добио сугласност за одигравање утакмице ентитетске селекције са Србијом морају се "јасно прецизирати одређене ствари".

"ФС БиХ мора се осигурати додатним правилницима. Мора се дефинисати ко ће играти за ту селекцију РС, ко је одговара за сигурност на стадиону, хоће ли се интонирати химна БиХ прије утакмице, да ли ће играчи РС носити државни грб БиХ на дресовима… Није то само црно - бијело, играти или не. У сваком случају, била би то политичка утакмица", мишљење је Бегагић.

На констатацију да је ИО ФС БиХ раније давао сугласност за одигравање меча РС - Србија, а потом сусрет забрањивали ФИФА и УЕФА јер би "изазвао тензије и могао утицати на додатну дестабилизацију политичких прилика у БиХ и региону", Бегагић је казао:

"Зато сам и рекао не одлучује само ФС БиХ. И овај пут да Извршни одбор ФС БиХ да сугласност из УЕФА и ФИФА би вјероватно исто урадили, поништили нашу одлуку".

И Мато Јозић, члан ИО ФС БиХ из Орашја, овај пут, неће подржати давање сагласности за дуел "бх. ентитета против сусједне државе".

"Сретнији бих био да репрезентација Србије долази одиграти пријатељску утакмицу са Босном и Херцеговином, а онда би накнадно могли причати да ли ће играти са селекцијама ентитета Федерације или Републике Српске, подсавезом Бијељине, Херцеовачконеретванске или Сарајевске жупаније… Утакмицом БиХ - Србија наши односи би се побољшали, била би то добра порука. У овој земљи постоје институције које доносе одлуке, па тако је и у случају евентуалног захтјева ФСРС или ФС Србије ка ФС БиХ о одигравању утакмице у Бањалуци", истиче Јозић.

Упитан како ће се опредијелити дође ли до одлучивања и гласања о сагласности за одигравање сусрета РС - Србија на сједници ИО 19. марта, Јозић је новинару агенције Анадолија рекао:

"Паметан сте човјек и из мојих досадашњих ријечи, између редака могли сте све закључити. Рећи ћу то и на сједници Извршног одбора, у овом тренутку оваква утакмица на територији БиХ нам не треба. Стално у овој држави неко нешто тражи, како се у народу каже, у инат бабама. То мора престати. Свима нам треба бити заједнички интерес да репрезентација БиХ оде и на Еуропско првенство у Француску, тада ће бити новца за све и фудбал у овој земљи ће се развијати".

Да би Извршни одбор ФС БиХ дао сагласност за одигравање било које међународне утакмице на територију БиХ, према Статуту Савеза "за" требају гласати двије трећине плус један члан присутних на сједници. Конкретно, уколико састанку присуствује свих 15 чланова ИО за одобрење играња утакмице РС - Србије 15. јуна у Бањалуци треба гласати њих 12.

ИО ФС БиХ сачињава 10 чланова из Федерације БиХ и пет из РС. Према расположењу у ФБиХ, већина бошњачких и хрватских представника у ИО овај пут неће дати одобрење за играње споменуте утакмице са "политичком конотацијом", како добро упућени тврде, и због све учесталијих уцјена ФСРС зарад трговине одлукама на државном фудбалском нивоу.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вон браун

14.03.2015 06:02

Чиста провокација шта би се десило да Мађарска одигра пријатељску са Војводином,Албанија са Косовом, и овдје баја гура своје прљаве прсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неле

14.03.2015 12:15

"Сретнији бих био да репрезентација Србије долази одиграти пријатељску утакмицу са Босном и Херцеговином, а онда би накнадно могли причати да ли ће играти са селекцијама ентитета Федерације или Републике Српске, подсавезом Бијељине, Херцеовачконеретванске или Сарајевске жупаније… Утакмицом БиХ - Србија наши односи би се побољшали, била би то добра порука. У овој земљи постоје институције које доносе одлуке, па тако је и у случају евентуалног захтјева ФСРС или ФС Србије ка ФС БиХ о одигравању утакмице у Бањалуци", истиче Јозић. Одлицно рецено! Инаце, безвезе се прица о овој теми, ФИФА / УЕФА то никад не би ни допустили.

ОДГОВОРИТЕ