7 ораха дневно штити вас од разних обољења

Ораси су најздравији од свих коштуњавих плодова и требало би их јести чешће, јер они садрже висок ниво антиоксиданаса који помажу у заштити тела против болести.

Здравље 13.03.2015 | 07:42
7 ораха дневно штити вас од разних обољења

Ораси имају двоструко већи ниво антиоксиданса полифенола од свих орашастих производа и тако помажу телу у борби против слободних радикала који оштећују ћелије и узрокују болести, показало је истраживање на Универзитету у Пенсилванији.
Орашасти плодови као што су бадеми, кикирики, пистаћи, лешници и индијски ораси такође су богати незасићеним масним киселинама, витаминима и протеинима, али научници упозоравају да је проблем што их људи не једу довољно.

"Наша препорука је да би људи требало да поједу седам ораха дневно", каже вођа истраживања Џо Винсон.
Претходна истраживања показала су да једење ораха смањује знакове старење и штите од болести срца и неких облика рака. Након што је откривено да само седам ораха на дан пружа заштиту од срчаних болести, ораси су одмах проглашени суперхраном.

Многи орашасте плодове већ дуго сматрају најсавршенијом храном у природи. Откривено је да од свих других орашастих плодова, ораси садрже највећи ниво антиоксиданата. А кад се говори о храни која је здрава за срце, ораси се налазе међу три најздравије намирнице.

Осим што су богати антиоксидантима, садрже и здрава влакна, протеине, витамине и минерале. Зато и не чуде бројна истраживања која показују да редовно узимање ораха може да смањи ризик од срчаних болести, неких облика рака и дијабетеса типа 2.
Једна од занимљивости јесте и да орах изгледа као мали мозак, чак су боре и увијања баш као и нео-кортекс. Данас је познато да орах помаже у развоју више од тридесетак неуро-трансмитера за мождане функције.

У најновијем истраживању научници са Универзитета Скрантон у америчкој држави Пенсилванија анализирали су садржај антиоксиданата у неколико врста орашастих плодова: орасима, бадемима, кикирикију, пистаћима, лешницима, бразилским орасима, пекан орасима и индијским орасима.

Вођа студије доктор Џо Винсон је рекао:
"Ораси су рангирани изнад кикирикија, бадема, пекан ораха, пистаћа и других плодова. Шака ораха садржи готово двоструко више антиоксиданата него иста количина било ког другог орашастог плода. Нажалост, људи баш не једу пуно ораха. Наше истраживање указује да у склопу здраве исхране треба јести више ораха."

Тим доктора Винсона је открио да су осим по количини антиоксиданата ораси супериорнији и по јачини антиоксиданата које садрже. Они који се налазе у орасима су 15 пута снажнији од витамина Е који је на гласу као врло снажан антиоксидант.

Научници истичу да је предност ораха то што их људи једу необрађене јер су управо у том облику они и најефикаснији. Све друге малверзације с орасима попут печења, умањиће њихову ефикасност. Али, многи људи избегавају орахе јер мисле да су масни и да гоје. Међутим, ораси садрже здраве полинезасићене и мононезасићене масти које не зачепљују крвне судове као засићене масти. Ако једете орахе нећете да се угојите, осим тога могли бисте и да смршате јер они изазивају осећај засићености.

"Седам ораха на дан је идеална количина како бисмо добили максималну корист од њих", додао је доктор Винсон.
Орахово језгро највише садржи уља (55-65%), затим високовредних беланчевина (15%) и исто толико угљених хидрата, а богато је и калијумом, магнезијумом, фосфором, гвожђем и витаминима Б и Ц. Лист ораха садржи чврсто уље жућкасте боје, танин, киселине и материје љутог и горког укуса.

Пошто садржи нераспаднуте лековите састојке, од ораховог лишћа могу да се праве сирупи, екстракти и слични препарати. Лишће је најбоље да се употреби док је зелено и свеже.

Извор: Ствар укуса

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мима

14.03.2015 12:11

ПОЗНАВАЛА САМ ДЕКУ КОЈИ ЈЕ ДОЦЕКАО СТОТУ,БЕЗ ТАКО РЕЦИ НИКАКВИХ УСЛОВА ЗА ЗИВОТ.ИСПРЕД КУЦЕ ЈЕ ИМАО ВЕЛИКО ДРВО ОРАХА.СВАКИ ПУТ КАД БИХ СВРАТИЛА ДА ГА ОБИДЈЕМ НА СТОЛУ МУ ЈЕ БИХ ПРЕГРСТ ОРАХА,КОЈЕ ЈЕ СВАКОДНЕВНО КОНЗУМИРАО.ОБЗИРОМ ДА ЦАК НИКАД НИЈЕ БИО БОЛЕСТАН,НИТИ ЈЕ ИМАО КАРТОН КОД ЛЕКАРА,ПОМИСЛИЛА САМ ДА СУ ГА ОРАСИ ОДРЗАВАЛИ ЗДРАВИМ И ПОКРЕТНИМ.

ОДГОВОРИТЕ