Херој који синове виђа само кад спавају

Устајем у шест сати. Понесем доручак и од 7 до 16 радим на градилишту, а од 18 до 24 развозим храну за фаст фуд ресторан. Тамо једем бесплатно.

Србија 12.03.2015 | 07:27
Херој који синове виђа само кад спавају

Овако свој радни дан за „Блиц“ описује Милош С. из Вршца, отац двојице синова, од којих млађи има церебралну парализу.

Његова фотографија на којој погнуте главе седи на џаковима, коју је „Блиц“ објавио прошле недеље, потресла је Србију. Тада није пристао да открије идентитет, а и сада је на то пристао само делимично. И опет не због себе, већ због свих породица деце са инвалидитетом.

Милош ради сваког дана по десет сати на грађевини, а шест у ресторану брзе хране. Синове види увече, кад заспе. И викендом. И то кратко.

- Суботом се ради скраћено на грађевини, а у ресторану почињем касније, тако да имам неколико сати између два посла да се дружим са њима. Илија је срећан кад ме види, зове ме у собу да се играмо. Старији син, који има 15 година, воли компјутере, другаре, изласке. Недељом имамо цело преподне за дружење. Тек после подне идем у фаст фуд - прича овај вредни човек, а у гласу му се ниједног тренутка не осећа незадовољство, огорченост или љутња због тога што мора толико да ради да би прехранио породицу.

Напротив, хвали послодавце.

- Имају разумевања за мене. Знају у каквој сам ситуацији. На пример, у ресторану смена треба да почне у пет, али ако остајем дуже на грађевини, толеришу ми да дођем и почнем у шест - прича Милош.

Порука Вучићу

На питање шта мисли о крилатици премијера Александра Вучића „рад, рад и само рад“, човек који ради 16 сати дневно каже: „Поштујем рад, али бих био срећан кад бих ипак имао више времена за своје синове“.

Не само што се Милош не жали на тежак и дуготрајан рад и на плату него одбија помоћ, поготово финансијску. Редакцији „Блица“ су се прошле недеље јавили многи људи из земље и иностранства и тражили жиро рачун или било какав начин да помогну овој породици. Милош и његова супруга Светлана дирнути су толиком пажњом.

- Хвала свима, али не желимо да остављамо број жиро рачуна. Новац се, уосталом, брзо потроши. Мојој супрузи и мени је важније да подржимо да се промени закон како би се помогло свакој породици која има дете са инвалидитетом, а не само нама - каже овај несебични човек.

Новинар из Вршца Александар Чупић, који је први проширио причу о Милошу С., објашњава о каквој се промени закона ради.

- Потребно је да Министарство рада извади из фиоке петицију са 60.000 потписа којом се подржава иницијатива да се статус родитеља деце са инвалидитетом изједначи са неговатељима и подржи нови закон о социјалној помоћи породици. Неговатељ има право на радни стаж, а родитељи деце са инвалидитетом то право немају - каже Чупић.

Први посао - 30.000 динара

На грађевини од 7 до 16 (понекад до 17); суботом скраћено, недеља слободна

Други посао - 20.000 динара

Развоз хране за фаст фуд од 18 до 24; ради и суботом и недељом

Извор: Блиц Онлине

 

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

СНАГА НАРОДА

12.03.2015 06:45

Из његове изјаве осети се постење и цеститост. Инетересантно је да на овај цланак нема ни једног коментара, а објављен је јуце. А коментарисемо (бацимо се ко хијене) тамо неке Цвијановицке, Додике, Цовице, Босице. Бице да смо и као народ, без обзира на нацију и вјеру, дозивјели моралну деградацију. Залосно ста он нас уцини братоубилацки рат, а докусурисе наси политицари након рата. Имали ли наде да се морално усправимо и осврнемо се око себе да би помогли себи, али и онима око нас којима је помоц потребна. ГДЈЕ ЈЕ ДРЗАВА. БАЦАЈУ ПАРЕ НА РАЗНО РАЗНЕ ГЛУПОСТИ (конференције, путовања, банкете, итд), а не могу да помогну оваквим људима. Нека му понуде неки лакси и боље плацен посао. Цовјек би радио, јер се види да је вриједан и постен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кико

12.03.2015 06:47

Нема потрбе да тразите слике по Србији и у РС нацете на стотине таквих и гори слуцајева.То је боља половина БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сани

12.03.2015 07:22

Свака цаст, добри цовјеце, надам се да це ово неко видјети ко ти може помоци. Свако добро теби И твојој породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

12.03.2015 07:43

Јест он добар...а ста ви са овом прицом поруцујете, да и остали треба да раде и цуте као и он и уз све то да буду задовољни властима...јел то порука?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кока

12.03.2015 08:05

Кад би се наси ОЦИ постидјели? Али неце они немају ни дусу ни срце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

12.03.2015 08:15

Није он радник код тог послодавца на градјевини..он је његов роб... то је израбљивање ...ради преко 60х седмицно(40хседмицно је закон прописао о раду)..за 250е...срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

12.03.2015 08:55

Шта рећи него туга брате голема... Ако читате ово политичари и посланици, сјетите се да ће вас једном стићи дјечје сузе, па кад вам буде најтеже да знате од чега је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

12.03.2015 12:30

Није ово једини слуцај, код вецине приватника у РС-у овако раде многи наси радници, а многи нису ни пријављени, него нема новинара који це их снимити, а и они бјезе јер се пласе да це остати и без тог посла.

ОДГОВОРИТЕ