Хаг: Исплата одштете удовицама

Холандска влада мора да исплати одштету удовицама и деци Индонежана погубљених у рату за независност те државе, наводи се у данашњој пресуди суда у Хагу, која би могла да отвори врата за бројне тужбе.

Свијет 11.03.2015 | 21:10
Хаг: Исплата одштете удовицама

Реч је о најновијој правној бици у чијем су средишту пажње злочини које су починиле холандске снаге у рату за независност Индонезије 40-тих година прошлог века.

Окружни суд у Хагу пресудио је да девет удовица има право на одштету, као и њихова деца, одбацивши владин аргумент да случајеви не треба да буду разматрани због застарелости, пренео је АП.

Холандска влада извинила се 2013. за злочине које су починиле њене снаге у борбама између 1945, када је Индонезија прогласила независност од холандске колонијалне владавине, и 1949. године, када је Холандија ту независност признала.

У ранијем судском предмету, влади је наложено да исплати по 20.000 евра женама из једне друге групе индонежанских удовица.

Данашња одлука је значајна јер су судије експлицитно саопштиле да и деца имају право на одштету, навела је америчка агенција.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар