Hag: Isplata odštete udovicama

Holandska vlada mora da isplati odštetu udovicama i deci Indonežana pogubljenih u ratu za nezavisnost te države, navodi se u današnjoj presudi suda u Hagu, koja bi mogla da otvori vrata za brojne tužbe.

Svijet 11.03.2015 | 21:10
Hag: Isplata odštete udovicama

Reč je o najnovijoj pravnoj bici u čijem su središtu pažnje zločini koje su počinile holandske snage u ratu za nezavisnost Indonezije 40-tih godina prošlog veka.

Okružni sud u Hagu presudio je da devet udovica ima pravo na odštetu, kao i njihova deca, odbacivši vladin argument da slučajevi ne treba da budu razmatrani zbog zastarelosti, preneo je AP.

Holandska vlada izvinila se 2013. za zločine koje su počinile njene snage u borbama između 1945, kada je Indonezija proglasila nezavisnost od holandske kolonijalne vladavine, i 1949. godine, kada je Holandija tu nezavisnost priznala.

U ranijem sudskom predmetu, vladi je naloženo da isplati po 20.000 evra ženama iz jedne druge grupe indonežanskih udovica.

Današnja odluka je značajna jer su sudije eksplicitno saopštile da i deca imaju pravo na odštetu, navela je američka agencija.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar