Радници одустали од блокаде пута

Након састанка са Цицком Бјелицом нацелником опстине Соколац радници „Нове Романије“ одустали од блокаде регионалног пута.

Република Српска 11.03.2015 | 19:41
Радници одустали од блокаде пута

Радници „Нове Романије“ помоћ за рјешење својих проблема данас су потражили и код начелника општине Соколац Милована Бјелице.

Представници Синдикалне организације овог предузећа упознали су начелника са стањем у предузећу, са њиховим захтјевима те са досадашњим активностима када је у питању рјешавање статуса радника.

Објаснили су да су посјетили СИПУ гдје су поднијели пријаву за отуђење имовине из „Нове Романије“ и несавјестан рад. Пријава је поднесена и за ненаплаћена потраживања у износу од 925.358,18 КМ, за које сматрају да се већина не може наплатити, што је показано и анализом могућности наплате Министарства Индустрије енергетике и рударства у Влади РС.

Начелник Бјелица, понудио је своју помоћ за рјешење ових проблема.

„Нова Романија“ није општинско предузеће, али је обавеза општине да води рачуна о суграђанима и имовини на подручју општине. У наредном периоду ћу тражити пријем код надлежних институција како би дошли до најбољег рјешења њихових проблема.

Радници су били најавили блокаду пута Сарајево-Зворник, замолио сам их да то не раде, да заједнички покушамо пронаћи најбољи излаз из ове ситуације. Сачекаће да виде да ли ће доћи до реализације договора са привредницима из Италије који су потписали уговор о закупу овог предузећа.

С обзиром да је „Нова Романија“ у власништву Владе РС сигуран сам да ће Влада то питање ријешити, али да идемо полако, да не вршимо притиске, да разговором и компромисом дођемо до најбољег рјешења.

Након састанка Бјелица је разговарао са званичницима Министарства Индустрије енергетике и рударства РС и добио увјеравање које би могло бити кључ за рјешење овог проблема.

Министарство је добило писмену потврду о доласку власника фирме „Л.А.ЦОСТ“ 16. марта у Соколац, након чега би требале кренути активности на припреми производње за наредни период. Према ранијем договору 30 радника би требало да остане у „Новој Романији“ а за 21 радника који у овој години стичу услов за пензију, биће повезан радни стаж и исплаћени лични дохотци. Радницима који не остану у радном односу биће повезан радни стаж, исплаћени лични доходци и отпремнина која их по закону следује.

У сваком случају, нећемо одустати од ријешавања статуса „Нове Романије“ и нећемо оставити на цједилу раднике овог предузећа. Заједнички ћемо се борити за њихова права, категоричан је Бјелица.

Коментари / 0

Оставите коментар