Radnici odustali od blokade puta

Nakon sastanka sa Cickom Bjelicom nacelnikom opstine Sokolac radnici „Nove Romanije“ odustali od blokade regionalnog puta.

Republika Srpska 11.03.2015 | 19:41
Radnici odustali od blokade puta

Radnici „Nove Romanije“ pomoć za rješenje svojih problema danas su potražili i kod načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice.

Predstavnici Sindikalne organizacije ovog preduzeća upoznali su načelnika sa stanjem u preduzeću, sa njihovim zahtjevima te sa dosadašnjim aktivnostima kada je u pitanju rješavanje statusa radnika.

Objasnili su da su posjetili SIPU gdje su podnijeli prijavu za otuđenje imovine iz „Nove Romanije“ i nesavjestan rad. Prijava je podnesena i za nenaplaćena potraživanja u iznosu od 925.358,18 KM, za koje smatraju da se većina ne može naplatiti, što je pokazano i analizom mogućnosti naplate Ministarstva Industrije energetike i rudarstva u Vladi RS.

Načelnik Bjelica, ponudio je svoju pomoć za rješenje ovih problema.

„Nova Romanija“ nije opštinsko preduzeće, ali je obaveza opštine da vodi računa o sugrađanima i imovini na području opštine. U narednom periodu ću tražiti prijem kod nadležnih institucija kako bi došli do najboljeg rješenja njihovih problema.

Radnici su bili najavili blokadu puta Sarajevo-Zvornik, zamolio sam ih da to ne rade, da zajednički pokušamo pronaći najbolji izlaz iz ove situacije. Sačekaće da vide da li će doći do realizacije dogovora sa privrednicima iz Italije koji su potpisali ugovor o zakupu ovog preduzeća.

S obzirom da je „Nova Romanija“ u vlasništvu Vlade RS siguran sam da će Vlada to pitanje riješiti, ali da idemo polako, da ne vršimo pritiske, da razgovorom i kompromisom dođemo do najboljeg rješenja.

Nakon sastanka Bjelica je razgovarao sa zvaničnicima Ministarstva Industrije energetike i rudarstva RS i dobio uvjeravanje koje bi moglo biti ključ za rješenje ovog problema.

Ministarstvo je dobilo pismenu potvrdu o dolasku vlasnika firme „L.A.COST“ 16. marta u Sokolac, nakon čega bi trebale krenuti aktivnosti na pripremi proizvodnje za naredni period. Prema ranijem dogovoru 30 radnika bi trebalo da ostane u „Novoj Romaniji“ a za 21 radnika koji u ovoj godini stiču uslov za penziju, biće povezan radni staž i isplaćeni lični dohotci. Radnicima koji ne ostanu u radnom odnosu biće povezan radni staž, isplaćeni lični dohodci i otpremnina koja ih po zakonu sleduje.

U svakom slučaju, nećemo odustati od riješavanja statusa „Nove Romanije“ i nećemo ostaviti na cjedilu radnike ovog preduzeća. Zajednički ćemo se boriti za njihova prava, kategoričan je Bjelica.

Komentari / 0

Ostavite komentar