Вода из славине или флаширана?

На нашим подручјима још увек није проблем да пијете воду из славине, али треба да узмете у обзир још неке ствари

Здравље 10.03.2015 | 21:49
Вода из славине или флаширана?

Можда ће вас изненадити чињеница да је флаширана вода заправо потпуно иста као и вода из славине. Истраживања су показала да је чак 25% флашираних вода на тржишту заправо вода из славине. Како да препознате разлику? Стручњаци истичу да то није увек лако.

Оно што треба да имате на уму је БПА (бисфенол А), хемијски спој којег проналазимо у великом броју пластичних производа. Резултати истраживања на тему пластичних боца су различити.

Неки резултати показују да су потпуно сигурне, док други показују да изложеност хемијским спојевима из пластичних бочица може да узрокује оштећењем зубне глеђи, да смањи жељу за сексом и да повећа ризик од настанка гојазности.
Постоји још један разлог због којег би било боље да пијете воду из славине, нарочито ако сте љубитељ флаширане воде с укусом. Она често садржи вештачке заслађиваче који могу да узрокују настанак инсулинске резистенције и дијабетес.

Стручњаци истичу да је најбоље да пијете флаширану воду која је филтрирана. На тај начин сте потпуно сигурни да је вода здрава и тачно знате шта уносите.

У неким земљама није сигурно да пијете воду из славине. На нашим подручјима то још увек није проблем, али је важно да узмете у обзир и квалитет водоводних цеви које могу да садрже штетне спојеве.
Ако сте љубитељ флашираних вода, добро припазите да садрже само воду, никакве друге састојке. Потражите бочице које не садрже БПА или одаберите стаклене.

Извор: Курир Стил

Коментари / 0

Оставите коментар