Voda iz slavine ili flaširana?

Na našim područjima još uvek nije problem da pijete vodu iz slavine, ali treba da uzmete u obzir još neke stvari

Zdravlje 10.03.2015 | 21:49
Voda iz slavine ili flaširana?

Možda će vas iznenaditi činjenica da je flaširana voda zapravo potpuno ista kao i voda iz slavine. Istraživanja su pokazala da je čak 25% flaširanih voda na tržištu zapravo voda iz slavine. Kako da prepoznate razliku? Stručnjaci ističu da to nije uvek lako.

Ono što treba da imate na umu je BPA (bisfenol A), hemijski spoj kojeg pronalazimo u velikom broju plastičnih proizvoda. Rezultati istraživanja na temu plastičnih boca su različiti.

Neki rezultati pokazuju da su potpuno sigurne, dok drugi pokazuju da izloženost hemijskim spojevima iz plastičnih bočica može da uzrokuje oštećenjem zubne gleđi, da smanji želju za seksom i da poveća rizik od nastanka gojaznosti.
Postoji još jedan razlog zbog kojeg bi bilo bolje da pijete vodu iz slavine, naročito ako ste ljubitelj flaširane vode s ukusom. Ona često sadrži veštačke zaslađivače koji mogu da uzrokuju nastanak insulinske rezistencije i dijabetes.

Stručnjaci ističu da je najbolje da pijete flaširanu vodu koja je filtrirana. Na taj način ste potpuno sigurni da je voda zdrava i tačno znate šta unosite.

U nekim zemljama nije sigurno da pijete vodu iz slavine. Na našim područjima to još uvek nije problem, ali je važno da uzmete u obzir i kvalitet vodovodnih cevi koje mogu da sadrže štetne spojeve.
Ako ste ljubitelj flaširanih voda, dobro pripazite da sadrže samo vodu, nikakve druge sastojke. Potražite bočice koje ne sadrže BPA ili odaberite staklene.

Izvor: Kurir Stil

Komentari / 0

Ostavite komentar