Да ли је ово нова болест савременог доба?

Многи млади мушкарци широм света свакодневно нарушавају своје здравље новом врстом опсесије – екстремним вежбањем.

Здравље 10.03.2015 | 21:25
Да ли је ово нова болест савременог доба?

Први пут у историји резултати научних истраживања показали су да стопа мушкараца опседнутих физичким изгледом расте много брже од стопе припадница лепшег пола.

Исцрпљивање прекомерним вежбањем, прочишћавање организма екстремним методама, изгладњивање или компулзивно преједање само су неки од начина на које се мушкарци широм света суочавају са притиском да буду физички привлачни.

“Мишићна дисморфија код мушкараца у данашње време опозит је анорексији која се чешће јавља код жена”, наводи Скот Грифитс, професор Универзитета у Квинсленду.

“Млади мушкарци нису у стању да објективно процене величину својих мишића. Они увек желе да су им мишићи већи, никад им није довољно. Половина мушкараца који пате од мишићне дисморфије из очајања ће посегнути за стероидима”, додаје Грифитс.

У Аустралији је до сада регистровано преко 300 000 случајева поремећаја у исхрани код мушкараца, а досадашња истраживања показала су да половина пацијената у неком тренутку покуша да изврши самоубиство.

“Често се дешава да ментална и емоционална бол коју ова болест носи наведе пацијента да себе повреди. Жеља за савршено извајаним телом код неких мушкараца може да постане окидач за бројне поремећаје у исхрани, поремећаје у вези са физичком активношћу, као и поремећену перцепцију мишићне масе”, изјавила је Кристин Морган, директор фондације “Буттерфлy”, посвећене борби против поремећаја у исхрани.

Извор: Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

нн

11.03.2015 08:13

Некада су мускарци знали која има је сврха постојања, били су хранитељи и бранитељи породице... Данас свјет мозе опстати са неколико хиљада мускараца... зене раде и зарадјују, путем ВТО могу да имају и дјецу,постоје помагала и сто се тице сеx-а. Ми на Балкану јос нисмо тога толико свјесни колико је то преовладало у свјету. Данасњи мускарци јос само сукњу да обуку. Изгубили су свако обиљезје мускарца, ако изузмено лењост и ослањање на зену у свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип

10.05.2020 20:15

Некад су зене знале да кувају руцак а сад свака оцекује мерцедес неки да се вози, велику гајбу, мускарца који све ради... мрс у пицку материну са тим фазонима ослањање на зене